Наступний рік може стати переломним для держбанків - прогноз голови НБУ

Прогноз главы НБУ на 2022
Прогноз главы НБУ на 2022

Голова Національного банку: банківська система України перебуває в хорошому стані

"Сподіваюся, що ухвалений парламентом законопроєкт про приватизацію державних банків все ж таки створюватиме додаткові можливості і простір для діалогу з приватними інвесторами. Відповідно до меморандуму з МВФ Сенс Банк та Укргазбанк – це два пріоритетні банки для початку процесу приватизації із залученням консультанта, який дозволить обрати найкращі варіанти. Тому дуже сподіваюся, що 2025 рік принесе хороші новини" - заявив голова Національного банку Андрій Пишний у відомственому інтерв'ю.

За словами Пишного, оцінка стійкості, проведена Національним банком, підтвердила, що всі банки перебувають у "нормативній сітці".

"Ми успішно завершили етап переходу до нової структури капіталу. Банківська система показує прибутковість і проявляє зростання інтересу до кредитування. На ділі, дохід від кредитування стає все важливішим елементом в доходах банків" - додав голова Нацбанку.

За словами Пишного, зростання кредитного портфеля на 20% щорічно разом із операційною стійкістю свідчить про те, що банківська система України є привабливою для інвестування.

Однак, головний банкір зазначив, що серед головних перешкод для інвестування є продовження війни та непрогнозована податкова політика.

"Якщо влада в 2023 році заявляє, що підвищення податку на прибуток банків до 50% є винятковим заходом, а потім повторює своє рішення, то це значно ускладнює спілкування з інвесторами в банківському секторі" - пояснив Пишний.

Читайте також