Голова НБУ назвав розмір критично необхідної допомоги Україні у 2025 році

Банківська готівка в руках жінки
Банківська готівка в руках жінки

Україна виконала очікування партнерів і перевищила їхні прогнози щодо консолідації своїх можливостей, реалізації реформ та виконання зобов'язань. Тому міжнародна допомога буде продовжувати надходити до країни. Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

За його словами, Національний банк передбачає покращення умов для економічної діяльності. Проте, він підкреслив, що ризики, пов'язані з війною, є ключовими для прогнозу. Одне з припущень прогнозу полягає в тому, що міжнародна допомога буде продовжувати надходити. Україна залишається залежною від неї, причому це не через злу працю, а саме завдяки успішній консолідації своїх можливостей, реалізації реформ та виконанні зобов'язань, що перевищило очікування партнерів.

Андрій Пишний зазначив, що війна, розпочата Росією, призвела до необхідності фінансування оборони і, внаслідок цього, до значного збільшення бюджетних видатків.

"Покрити значну частину цьогорічного дефіциту ($38 млрд) без зовнішньої фінансової допомоги буде дуже складно, незважаючи на успіхи внутрішнього боргового ринку, збільшення бази оподаткування та накопичений запас міцності. Ми вдячні ЄС, США, МВФ та іншим партнерам за затверджені програми підтримки", - підкреслив Андрій Пишний.

Голова НБУ зазначив, що фінансування на наступні роки поки що не є визначеним, тому продовжується постійна співпраця з міжнародними партнерами.

"Для України критично важливо отримати не менше $31 млрд в 2025 році та $21 млрд в 2026 році. Ми також сподіваємося на подальші позитивні рішення щодо використання знерухомлених активів Росії. Це дуже допоможе зменшити ризики недостатності фінансування, особливо з урахуванням проведення виборів у країнах-партнерах", - підсумував Андрій Пишний.

Читайте також