Голова НБУ спрогнозував, коли почне знижуватися інфляція

Голова НБУ прогнозує зниження інфляції
Голова НБУ прогнозує зниження інфляції

Національний банк України буде допускати коливання курсу, що дозволить зберегти контроль над інфляцією та досягти цілі з інфляції на рівні 5%. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний. Головне завдання регулятора полягає в збереженні помірної інфляції у 2024 році і наближенні її до цілі з 5% в наступні роки. Це планується досягти шляхом захисту гривневих заощаджень населення від інфляції та збереження стійкості на валютному ринку.

Голова НБУ також заявив, що рішення щодо ключової ставки будуть враховувати привабливість гривні. Вирішено знижувати ключову ставку тільки в першому кварталі 2025 року, але політику можна гнучко адаптувати, щоб зберегти стійкість економіки.

Прогнозується, що інфляція цього року помірно збільшиться до 8,7%, але вже наступного року знизиться до 6,6%, а у 2026 році повернеться до цілі в 5%. Адекватна монетарна політика та поступова нормалізація умов функціонування економіки сприятимуть досягненню цих показників.

Адаптивність економіки та стабільність

Андрій Пишний наголосив, що у першій половині 2024 року економіка України продемонструвала значну адаптивність. Вона витримала безпрецедентний тиск війни та дефіциту електроенергії, але продовжує відновлюватися. Адаптацію забезпечили рішення НБУ, уряду та міжнародна підтримка макрофінансової стабільності. Інфляція також сповільнилася до 3,2% в березні та залишається помірною.

Андрій Пишний вважає, що відновлення економіки продовжиться, хоч і з сповільненням до 3,7% у 2024 році. Проте наступні два роки прогнозується прискорення зростання ВВП до 4-5% на рік.

Читайте також