Хто виплачуватиме лікарняні й декретні ‒ в Україні змінилася модель соціального страхування

В Україні з 1 січня змінилася організаційна модель соціального страхування.

Відтепер уповноваженим органом у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України, повідомляє пресслужба ПФУ.

Згідно зі змінами до законодавства, страхові виплати у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві тепер здійснюватиме не Фонд соціального страхування, а Пенсійний фонд України.

"Попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, розміри цих виплат для громадян зберігаються. А розмір деяких навіть збільшується", ‒ ідеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Таким чином, відтепер ПФУ України виплачуватиме:

- допомогу з тимчасової втрати працездатності ("лікарняні");

- допомогу у вагітності й пологах ("декретні");

- допомогу на поховання застрахованим особам, зокрема потерпілим на виробництві;

- одноразові й щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їхніх сімей.

Уряд прийняв постанову, згідно з якою продовжено автоматичне здійснення соціальних виплат, дія яких сплила під час воєнного стану. Це стосується, зокрема, людей та дітей з інвалідністю, а також дітей позбавлених батьківського піклування, повідомляє пресслужба міністерства соціальної політики.

Індексація пенсій в Україні запланована на березень. Уряд знайде кошти для березневої індексації пенсій, заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі національного телемарафону.