Інфляція в єврозоні вперше за три роки опустилася нижче цільового показника ЄЦБ

Інфляція в єврозоні нижче цілей ЄЦБ
Інфляція в єврозоні нижче цілей ЄЦБ

Зростання споживчих цін у єврозоні сповільнилося вперше за три роки

У вересні 2024 року зростання споживчих цін у єврозоні сповільнилося до 1,8% у річному вираженні, свідчать дані Eurostat. Це значно нижче цільового показника Європейського центрального банку. Зараз очікується зниження процентної ставки на наступному засіданні.

У вересні споживчі ціни в єврозоні знизилися на 0,1% порівняно з попереднім місяцем. Це відбулося через повільне зростання цін на послуги, що призвело до зниження показника базової інфляції з 2,8% до 2,7% у річному вираженні.

У вересні також спостерігалося сповільнення зростання цін на послуги, які зросли на 4% порівняно з минулим роком, що також менше, ніж у серпні, коли зростання становило 4,1%. Ціни на промтовари залишилися на попередньому рівні, тоді як енергоресурси подешевшали на 6% (мінус 3% у серпні).

Зниження відсоткових ставок ЄЦБ

У вересні Європейський центральний банк знизив усі три відсоткові ставки. У такий спосіб було відповідно до очікувань аналітиків, які очікували зниження после сповільнення інфляції у серпні. Наприкінці серпня загальна інфляція становила 2,2%, в той час як базова інфляція залишалася на рівні 2,8%.

Сповільнення інфляції було зумовлене падінням цін на енергоносії. Прогноз ЄЦБ передбачає, що зростання споживчих цін відновиться і повернеться до цільового рівня 2% наприкінці 2025 року.

Джерело: Forbes Ukraine

Читайте також