В Україні відбувся перший аукціон у межах "Земельного банку"

Зображена людина, яка бере участь в аукціоні
Зображена людина, яка бере участь в аукціоні

У Вінниці на аукціоні виставили учітянку, за яку заплатили більше 3 млн грн

Перший онлайн-аукціон із суборенди державних земель сільськогосподарського призначення відбувся на платформі "Prozorro.Продажі". Про це повідомив Фонд держмайна. Переможною стала ділянка на площу понад 115 га, розташована у Вінницькій області. За право її орендування було заплачено понад 3 млн грн.

Мета проєкту "Земельний банк" - підвищити ефективність використання державних земель та збільшити надходження до бюджету.

У змаганні за право користуватися земельною ділянкою брали участь 14 учасників. Ціна під час торгів зросла більш як у шість разів: від початкових 495 588 грн до 3 млн грн на рік.

Переможцем стало фермерське господарство, яке протягом 20 робочих днів має сплатити запропоновану вартість активу, а також ПДВ у розмірі 604 000 грн.

Після сплати орендар отримає право користування земельною ділянкою площею 115,18 га на 14 років. Призначення землі - підсобне сільське господарство.

1 жовтня Фонд держмайна проведе ще 16 земельних аукціонів на платформі "Prozorro.Продажі". Кошти, зібрані під час онлайн-торгів, будуть спрямовані у державний та місцевий бюджети - повідомив міністр аграрної політики Віталій Коваль.

До кінця року ФДМУ планує виставити на торги майже 100 000 га державних сільськогосподарських земель у 20 областях України. Площа ділянок варіюється від 1 до 4000 га, кожна з них буде виставлена окремим лотом на аукціоні. Стартова вартість дорівнюватиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

Джерело: Forbes Ukraine

Читайте також