Із Почаївської лаври зникла значна частина ікон

Викрадено значну частину ікон з Почаївської лаври
Викрадено значну частину ікон з Почаївської лаври

В ході перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільщині, комісія Міністерства культури та інформаційної політики виявила порушення. Згідно зі звітом комісії, користувач не виконував вимог законодавства щодо захисту культурної спадщини, зокрема, не отримав дозволу на ремонт та зміни пам'яток. Крім того, були виявлені прибудови до церковних споруд та порушення утримання та охорони пам'яток. Також фахівці ДСНС зафіксували порушення вимог пожежної безпеки.

Комісія рекомендувала провести інвентаризацію об'єктів, переданих у безоплатне користування лаврі, та розглянути питання про припинення дії договору щодо збереження пам'яток національного значення.

Комісією встановлено, що користувач не дотримувався вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини", зокрема п.1 ст. 26 щодо обов'язкового отримання дозволів на консервацію, реставрацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування пам'яток національного значення. Також не дотримано вимог ст. 24 Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо неможливості змін пам'яток. Користувачем самовільно здійснено ремонт, прибудови, зміну конструктивних елементів, опорядження зовнішнього та внутрішнього і реставрацію пам'яток без відповідних на те дозволів та науково-проєктної документації, що призвело до неналежного утримання пам'яток та до втрати автентичних елементів опорядження пам'яток, збільшення навантаження на їх конструкції

Нещодавно також стало відомо, що до Православної церкви України перейшов отець Василь Ковташ. Причиною цього стало бачення російських наративів під час його служби в УПЦ. Раніше батьки отця Василя були прихожанами церкви Київського патріархату, а сам він вчився у духовній семінарії Києво-Печерської лаври.

Порушення у Свято-Успенській Почаївській лаврі

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики виявила порушення у збереженні державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині. Згідно зі звітом комісії, у лаврі не дотримувалися вимог законодавства щодо охорони культурної спадщини.

Порушення вимог пожежної безпеки

Фахівці ДСНС виявили порушення вимог пожежної безпеки на території Почаївської Свято-Успенської лаври. Це стало відомо під час обстеження лаври. Також було виявлено, що раніше виявлені порушення не були усунені.

Подробиці втрати автентичних елементів

Перевірка комісією стану збереження творів іконопису виявила факти відсутності значної частини ікон, зафіксованих паспортами пам'яток культурної спадщини та інвентарним списком, складеним на основі паспортів на твори мистецтва при проведенні інвентаризації іконопису та творів мистецтва в 1967 році

За результатами перевірки, було встановлено виконання незаконних ремонтних робіт та прибудов до церковних споруд. Крім того, були виявлені порушення утримання та охорони пам'яток національного значення.

Читайте також