Кислиця пояснив, чому РФ обрала Одесу однією з головних цілей для авіаударів

Російські авіаудари на Одесу спрямовані на зупинення роботи морського коридору, створеного Військово-морськими силами України після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Про це повідомив представник України при ООН Сергій Кислиця.

«Спроби Росії шантажувати міжнародну спільноту виходом із зернової угоди провалилися. Україна попри війну, запустила морський коридор і продовжує посилювати його ефективність», – зазначив Кислиця.

За його словами, з серпня 2023 року з портів «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ» було експортовано майже 30 млн тонн вантажів до 42 країн світу. З них лише в лютому понад 8 млн тонн. 80% відвантажень становить аграрна продукція.

Кислиця зазначив, що експорт з українських чорноморських портів досяг рівня, що був до вторгнення російських військ.

«Російський Чорноморський флот, чисельність якого постійно скорочується, більше не наважується з'являтися в північно-західній частині Чорного моря, не кажучи вже про його здатність блокувати українські порти», – сказав Сергій Кислиця.

За його словами, Росія залишається здатною лише запускати ракети, щоб залякати Україну та її торговельних партнерів. Кислиця також наголосив на важливості посилення протиповітряної оборони портів.

У лютому в портах Великої Одеси було експортовано 8 млн тонн вантажів, що є рекордом у період війни. З них 5,2 млн тонн становила продукція українських аграріїв.

Нагадаємо, росіяни 6 березня здійснили ракетний удар по Одесі під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єра Греції Кіріакоса Міцотакіса.