Китай активно будує свій четвертий авіаносець – ЗМІ

Китай будує четвертий авіаносець

У Китаї триває будівництво їх четвертого авіаносця, повідомив адмірал військо-морських сил Народно-визвольної армії Китаю Юань Хуажжі. Він зазначив, що незабаром буде оголошено, чи стане цей корабель атомним.

Китай має намір створити авіаносний флот, який зможе ефективно протистояти авіаносному флоту США в Тихому океані. Вже зараз Пентагон розмістив три авіаносці в західній частині океану.

Третій китайський авіаносець знаходиться на стадії будівництва. Його назва - Fujian. Корабель оснащений новітніми технологіями, такими як електромагнітні катапульти і гальмівні установки для швидкого запуску військових літаків.

Поки що американський авіаносець Gerald R Ford є єдиним у світі з електромагнітними катапультами. Він спустили на воду у 2013 році і після чотирьох років введено в експлуатацію. Атомні авіаносці належать лише Франції і США.

Авіаносці - ключові у Тайванському конфлікті

За даними South China Morning Post, авіаносці грають важливу роль в операціях біля Тайваню. Острів проголосив незалежність, але Китай вважає його своєю провінцією.

Збільшення військового бюджету Китаю

Офіційні військові витрати Китаю зростуть у 2024 році на 7,2% до рекордних 1,67 трлн юанів ($231 млрд). Китай постійно збільшує військові витрати. Також відомо, що цей бюджет не враховує витрати на військові дослідження та розробки, окремі закупівлі та берегову охорону.

Авіаносець Великої Британії можуть законсервувати

У Великій Британії розглядають можливість законсервувати авіаносець HMS Prince of Wales або продати його. Майбутнє цього авіаносця під загрозою через проблеми з фінансуванням, зазначає газета The Daily Mail.