Китай зухвало відшив Росію: спільного літака не буде

Росія невдало спробувала домовитися з Китаєм про спільне співробітництво в авіапромі. Об'єднання зусиль між двома країнами мало призвести до створення нового широкофюзеляжного літака, що було б першим таким випадком від часів СРСР. Однак Китай відмовився від спільного проекту з Росією, вважаючи її агресором.

South China Morning Post повідомляє, що китайський розробник літаків, Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), більше не згадує Росію у контексті проекту літака CR929 і продовжує його просувати як виключно китайську розробку. Навіть віце-президент Comac не згадав про участь Росії під час конференції Китайської асоціації авіатранспорту (CATA).

У вересні MINFINITY помітив, що під час запуску спецлабораторії для CR929 жодного слова не сказано про російську участь. COMAC заявила про досягнення китайської «технологічної самозабезпеченості» та «незалежних інноваційних можливостей». Російська компанія Об'єднана авіабудівна корпорація, яка мала брати участь у розробці планеру і двигунів, також не згадувалася.

Новий літак CR929 був представлений влітку 2023 року на авіасалоні в Ле-Буржі як китайська розробка. В абревіатурі CR, що символізувала країни-учасниці проекту (C - Китай; R - Росія), тепер R було виключено, і літак називається C929.

Проблеми з російською участю у розробці літака почалися задовго до цього. COMAC не дозволила Росії отримувати прибуток від продажу літака на внутрішньому китайському ринку, пропонуючи їй зосередитися на міжнародних продажах. Китай очікував великого попиту на літак в своїй країні, але Росія не була упевнена в його світових перспективах.

У 2022 році, після початку війни в Україні та запровадження західних санкцій проти російської авіагалузі, Китай вирішив відмовитися від російських розробок у CR929 та замінити їх західними.

Крім того, США введення нових санкцій проти Росії. Обмеження потрапили на банки, розробника "Ланцетів" і членів уряду РФ, а також численних фізичних і юридичних осіб з різних країн. Це додатково посилює тиск на російську авіаіндустрію.