Кому мають виплатити 10 пенсій одразу: роз'яснення експерта

Роз'яснення експерта щодо виплати 10 пенсій
Роз'яснення експерта щодо виплати 10 пенсій

Експерт з пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, як призначається пенсія за вислугу років і кому надається одноразова грошова допомога у розмірі 10 пенсій.

За словами Коробкіна, деякі пенсіонери, які досягли пенсійного віку, мають право на отримання одноразової виплати у розмірі 10 місячних пенсій. Це стосується осіб, які мають право на пенсію за вислугу років, зокрема лікарів, вчителів, соціальних працівників, спортсменів та артистів.

"Одразу 10 пенсій виплачують тим, хто має 35 років стажу для чоловіків і 30 років для жінок на відповідних посадах", - пояснює експерт.

Сергій Коробкін

Коробкін зазначає, що раніше пенсію за вислугу років призначали багатьом категоріям працівників, включаючи залізничників, водіїв вантажівок у шахтах, геологів, лісорубів, докерів та інших. Проте після пенсійної реформи 2017 року більшість видів пенсій за вислугу років скасували.

Наразі право на дострокову пенсію за вислугу років зберегли лише артисти зі стажем від 20 до 35 років, а також силовики, пенсійний вік яких регулюється окремими законами.

"За деякими даними, військові та поліцейські йдуть на пенсію в середньому в 51 рік, прокурори - в 47 років, а судді отримують пенсію в середньому близько 55 років", - додає Коробкін.

Експерт підкреслює, що правила отримання одноразової допомоги у розмірі 10 пенсій досить суворі, але якщо людина все життя працювала на відповідній посаді, вона зможе отримати цю виплату при досягненні пенсійного віку.

Читайте також