Кремль не визначився з українським слідом теракту в Підмосков'ї - ISW

Путін і Кремль змінюють позицію щодо теракту в ТЦ "Крокус Сіті Холл"

За дослідженням Інституту вивчення війни, позиція Володимира Путіна та інших високопосадовців РФ щодо теракту в ТЦ "Крокус Сіті Холл" є непослідовною. Кремль ще не знайшов єдину лінію інформаційної операції після події.

Установа стверджує, що Путін та інші високопосадовці намагаються підтримати послідовну риторику стосовно нападу. Але Кремлю не вдається узгодити свою інформаційну кампанію з реальністю і провалами розвідки та правоохоронних органів.

Крім того, Путін один раз згадав український уряд у контексті повернення російської власності, змінивши свою лінію порівняно з попередніми звинуваченнями України.

"23 березня у своєму зверненні після теракту диктатор прямо заявив, що нападники пов'язані з Україною. Однак під час виступу на колегії Генпрокуратури РФ 26 березня, він згадав про напад на "Крокус", закликавши слідчих встановити всі факти у справі, але не звинувачуючи прямо чи опосередковано Україну в цьому нападі", - зазначає Інститут вивчення війни.

Інші високопосадовці також не підтримують непідтверджену версію Кремля про причетність України до теракту. Вони визнають, що Росія не має достатньо інформації щодо нападу, що суперечить їхнім заявам та заявам інших посадовців.

Глава ФСБ Росії Олександр Бортніков звинуватив Україну та заявив, що атака була спланована США та Великою Британією, але пізніше заявив, що Росія ще не з'ясувала, хто стоїть за нападом.

Сам Путін та інші високопосадовці уникають прямого звинувачення України в організації теракту. Це може свідчити про шок, спричинений російській еліті після наслідків нападу, або про те, що Кремль ще не визначився, як обговорювати цю подію.

Джерело: РБК-Україна