Хто такий маркетолог: усе про професію інтернет маркетолог

Маркетолог досить стара професія, яка точно залишиться актуальною і наступні роки. Попри це, багато хто досі не знає, хто такий інтернет маркетолог і що входить до його обов'язків. 

Розбираючи саме це питання, хто такий маркетолог і його обов'язки в чому полягають, важливо розуміти, що безпосередньо все залежить від компанії. Уже після вивчення ринку стає зрозумілішим, хто такий маркетолог і як ним стати. Головним, звісно, залишається і питання, чи варто взагалі йти в таку професію. 

Хто такий маркетолог і чим він займається?

Отже, хто такий маркетолог простими словами, і чому ця професія не втрачає своєї актуальності. Потрібно почати з того, що саме професія маркетолога пройшла досить довгий шлях і сильно змінилася. 

Маркетолог — це фахівець, який займається розробкою і реалізацією маркетингових стратегій і тактик для просування товарів або послуг на ринку. Маркетолог це хто і чим займається: він аналізує ринок, конкурентів, цільову аудиторію і розробляє маркетингові плани з метою залучення клієнтів, збільшення продажів і зміцнення репутації бренду.

хто такий інтернет маркетолог

Відповідаючи на запитання, хто це, варто трохи згадати про те, звідки професія взагалі взялася. Спеціальність, як самостійна професія почала формуватися на початку XX століття в США. У цей період підприємці та компанії стали усвідомлювати важливість ринкової орієнтації та необхідність активного просування продукції на ринку. Це призвело до певного інтересу розвитку до маркетингу і появи нових методів та інструментів маркетингової діяльності. Далі цей ринок розвивався семимильними кроками. 

З плином часу професія маркетолога стала дедалі більш затребуваною і різноманітною, і сьогодні маркетологи працюють у різних сферах, включно з роздрібною та оптовою торгівлею, послугами, технологіями, медіа, фінансами, охороною здоров'я, освітою та багатьма іншими. Разом із розвитком інтернету та цифрових технологій маркетологи також займаються інтернет-маркетингом, соціальними мережами, контент-маркетингом, аналітикою даних та іншими сучасними напрямами.

Що входить в обов'язки маркетолога: що робить такий фахівець?

Обов'язки маркетолога можуть залежати від конкретної компанії, галузі та спеціалізації. Утім, у маркетолога є свої основні обов'язки: 

  1. Аналіз ринку. В обов'язки входить дослідження та аналіз ринку, включно з вивченням потреб потенційних клієнтів, аналіз конкурентів.

  2. Розробка маркетингових стратегій. Визначення цілей маркетингової діяльності та розробка стратегій і тактик для їх досягнення, включно з позиціонуванням продукту, визначенням цільової аудиторії та вибором маркетингових каналів, також входить в обов'язки маркетолога. 

  3. Просування продукції. Створення та реалізація маркетингових кампаній для просування товарів або послуг, включно з рекламою, промоакціями, PR-заходами, контент-маркетингом також лягає на плечі маркетолога. 

  4. Управління брендом. В обов'язки входить розвиток і підтримання бренду компанії, включно зі створенням брендової стратегії, контролем за брендовим іміджем, управлінням репутацією і створенням впізнаваності бренду.

  5. Оцінка ефективності маркетингових кампаній, збір та аналіз даних, моніторинг ключових показників продуктивності та коригування стратегії відповідно до результатів входить в обов'язки маркетолога. 

  6. Взаємодія з іншими відділами. Маркетолог повинен подбати про співпрацю з іншими відділами компанії (відділ продажів, виробництва, досліджень і розробок, для координації діяльності та досягнення спільних цілей). 

  7. В обов'язки маркетолога входить розробка маркетингових матеріалів, включаючи рекламні брошури, презентації, сайти, рекламні оголошення, соціальні медіа-пости. 

Одним з основних обов'язків маркетолога є управління маркетинговим бюджетом. У це входить планування та управління бюджетом маркетингових заходів, контроль витрат і оптимізація витрат для досягнення максимальної ефективності.

Хто може стати маркетологом? 

Виходячи з досить непростих обов'язків маркетолога, ним може стати не кожен фахівець. 

хто такий інтернет маркетолог та як їм стати

Маркетологу необхідно мати низку ключових якостей:

  1. Аналітичні навички. Йдеться про здатність аналізувати дані, проводити дослідження ринку і конкурентів, виявляти тренди і розуміти потреби цільової аудиторії.

  2. Стратегічне мислення. У цьому разі йдеться про вміння розробляти маркетингові стратегії, вибудовувати довгострокові плани та ухвалювати стратегічні рішення для досягнення цілей бізнесу.

  3. Потрібна і здатність придумувати оригінальні ідеї для маркетингових кампаній, створювати привабливий контент і розробляти креативні рішення для просування продукції.

  4. Потрібні й хороші навички спілкування та переконливого мовлення, здатність ефективно комунікувати з колегами, клієнтами та партнерами, а також уміння писати чітко і ясно.

  5. Потрібно й уміння планувати та керувати безліччю завдань і проєктів одночасно, дотримуватися термінів і координувати роботу різних команд і відділів.

  6. Маркетолог має бути готовим працювати в колективі, ділитися знаннями та досвідом, а також ефективно взаємодіяти з іншими фахівцями для досягнення спільних цілей.

  7. Для маркетолога важлива і стресостійкість. Йдеться про здатність ефективно працювати в умовах високого напруження і швидко адаптуватися до змін у навколишньому середовищі та ринкових умовах. Загалом така професія про готовність працювати на результат, про прагнення до постійного розвитку і досягнення успіху у своїй професійній діяльності.

Щоб стати маркетологом, потрібно здобути освіту в галузі маркетингу, реклами, економіки, бізнесу або суміжної спеціальності. Багато університетів і коледжів України пропонують програми бакалаврату та магістратури з маркетингу. Якщо такої освіти немає, тоді потрібно пройти додаткове навчання на курсах або тренінгах. Звісно, всі найважливіші знання можна отримати на стажуванні та практикуючись у маркетингу.