Культовий режисер постане перед судом через звинувачення у зґвалтуванні

Роман Поланскі постане перед судом через звинувачення у зґвалтуванні

90-річний кінорежисер Роман Поланскі виправдуватиметься перед цивільним судом у Лос-Анджелесі за звинуваченнями у зґвалтуванні дівчинки-підлітка у 1973 році. Адвокатка Глорія Оллред повідомила, що суд на підтримку потерпілої відбудеться в серпні наступного року.

Режисера звинувачують у зґвалтуванні, сексуальному насильстві і нанесенні емоційних травм через інцидент, який стався понад 45 років тому. Позов був поданий в 2019 році після внесених змін до законодавства, які дозволяють жертвам сексуального насильства подавати позови проти своїх зрадників протягом тривалішого періоду. Заява була зроблена жінкою, яка стверджує, що була зґвалтована неповнолітньою у 1973 році та вирішила відібрати у Поланскі справедливість і відповідальність.

Мені знадобилося дуже багато часу, щоб вирішити подати цей позов проти пана Поланскі, але я нарешті прийняла це рішення і вирішила, що хочу подати його, щоб домогтися справедливості та відповідальності.

Відомо, що Романа Поланскі неодноразово звинувачували у сексуальному насильстві. Чотири жінки звинуватили режисера у сексуальному насильстві над ними у 1970-х роках, зокрема, двоє неповнолітніх. Художниця Маріанна Барнард заявила про зґвалтування в 10-річному віці, а британська акторка Шарлотта Льюїс стверджує, що була сексуально атакована режисером у 16 років. Роман Поланскі заперечує всі звинувачення.

У 1978 році він визнав свою провину за зґвалтування 13-річної Саманти Геймер у 1977 році. Коротка в'язниця ознаменувалася лише 42 днями. Проте в той час, коли Поланскі перебував під умовним засудженням, йому загрожувало виправдання за інші злочини, тому він втік зі США.

У 2009 році, під час своєї поїздки до Цюриху на кінофестиваль, Поланскі був заарештований швейцарською поліцією за вимогою США. Однак швейцарський суд відхилив запит і звільнив режисера. З тих пір він не може приїхати до США, оскільки на нього чекають ще деякі судові процедури.

Колишня модель Саманта Геймер, яку звинувачують у зґвалтуванні, дала інтерв'ю дружині Поланскі, актрисі Емманюель Сеньє. Вона висловила думку про несправедливість арешту та наступних подій щодо режисера, стверджуючи, що він вже пройшов свій термін покарання.