Головна

США хочуть підштовхнути G7 до передачі Україні доходів від заморожених активів РФ

Підштовхування США G7 передачу доходів Україні

Джанет Йеллен наполягає на використанні заморожених російських активів для допомоги Україні

Міністр фінансів США Джанет Йеллен на наступнотижневій зустрічі країн G7 зі зображенням Елисии, Менюїнского, П. Цвіка, Розенблюма та Тульчинського, буде настоювати на затвердженні плану використання доходів від заморожених російських активів для надання допомоги Україні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопосадовця американського Мінфіну.

Джерело повідомлення також зазначило, що країни G7 "досягають прогресу" в узгодженні до використання 300 мільярдів доларів заморожених російських активів. Міністри фінансів "Великої сімки" отримали завдання підготувати рекомендації щодо цього плану до саміту лідерів, що відбудеться у червні.

За інформацією видання, Джанет Йеллен раніше висловлювалася за повну конфіскацію російських активів, особливо в євро. Проте європейські чиновники відкинули цю ідею через побоювання ризику для європейської валюти та юридичних проблем. В плані вирішено перераховувати доходи із заморожених активів до спеціального фонду для України, що мають приблизну оцінку 3,5 млрд доларів щорічно.

США запропонували план відстрочення виплати відсотків за цими активами, що забезпечить облігації та позики, що можуть надати Україні близько 50 млрд доларів у найближчому майбутньому. Проте країни G7 висловлюють обережність щодо цієї пропозиції.

Згідно з високопосадовцем, країни G7 мають спільну мету - збільшити фінансову допомогу Україні та показати Росії єдність коаліції. "Ми прагнемо жорсткої та детальної економічної дипломатії, щоб всі були на одній хвилі. І я думаю, що ми добиваємося успіху в цьому", - заявив співрозмовник.

Остаточне рішення щодо використання заморожених російських активів буде прийняте лідерами країн G7 на майбутньому саміті. Наразі активи на суму 3,9 млрд євро зборожені в Німеччині, проте Німеччина проти вилучення їх на користь України.

Читайте також: