МАГАТЕ протягом тижня зафіксувало вибухи та стрілянину біля Запорізької АЕС

Вибухи та стрілянина біля Запорізької АЕС
Вибухи та стрілянина біля Запорізької АЕС

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували вибухи та стрілянину біля Запорізької АЕС протягом останнього тижня. Згідно з звітом агенції, експерти почули вибухи і постріли на різних відстанях від майданчика протягом останніх днів. Спостерігачі перевірили ремонтні роботи на майданчику ЗАЕС і переконалися, що на станції є необхідні запасні частини. Останніми днями фахівці спостерігали за обслуговуванням головного електричного трансформатора енергоблока №3. Також проводилися планові роботи в реакторному залі та допоміжній будівлі енергоблока №6, але спостерігачі не отримали доступу до західної частини турбінної зали енергоблока №6.

Наразі немає детальної інформації про технічний стан обладнання на Запорізькій АЕС, яка тимчасово перебуває під окупацією Росії. Раніше в результаті обстрілів та пожежі була зруйнована зовнішня станція радіаційного моніторингу біля ЗАЕС. Важливо зазначити, що Генеральна Асамблея ООН затвердила резолюцію, ініційовану Україною, про безпеку та захист ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС.

Раніше Міжнародне агентство з атомної енергії надавало підтримку іранським дослідникам у галузі ядерної енергетики, відправляючи їх на навчання в Росію і надаючи фінансову підтримку у цій сфері.

Читайте також