Марченко повідомив про план "Б", якщо США не нададуть допомоги

Марченко: якщо Конгрес США не надасть допомогу, Україна звернеться до "Великої сімки"

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що якщо Конгрес США не ухвалить рішення про надання допомоги Україні, то наша країна звернеться з проханням до країн "Великої сімки", щоб вони збільшили розміри своїх внесків.

У ефірі телемарафону глава Мінфіну заявив, що швидше за все гроші від США будуть.

"Ми завжди сподіваємось на краще вирішення питання з погляду наших інтересів, і ми сподіваємося, що в нижній палаті (Конгресу, - ред.) рішення буде знайдено. І зараз для цього є підстави. Ми сподіваємося, що пряма бюджетна підтримка збережеться", - сказав він.

Марченко додав, що підтримка України з боку США є вкрай важливою для продовження співпраці з МВФ та "формування пулу партнерів довіри, що приймаються в рамках G7".

"Ми отримуємо постійні запевнення з боку уряду США, що кошти Україна отримає. Тому цей варіант є основним", - сказав міністр.

Крім того, додав він, Україна напрацьовує інші варіанти, серед яких варіантом "Б" є звернення до всіх країн G7, щоб вони збільшили розміри своїх вкладів, щоб замістити США.

Марченко повідомив, що це можуть бути не лише країни "Великої сімки", а й країни, які не є учасниками цього блоку, але продовжують підтримувати Україну. Зокрема це можуть бути країни Північної Європи.

Нагадаємо, раніше спікер Палати представників Майк Джонсон анонсував проект закону про допомогу Україні, який передбачає позику чи ленд-ліз із можливим використанням активів РФ.