Метою удару Росії по Україні 22 березня був повний блекаут - Галущенко

Метою удару РФ по Україні 22 березня був повний блекаут - Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що удар РФ по Україні 22 березня мав на меті спричинити повний відключення електроенергії у країні.

"Атакована теплова генерація, гідрогенерація по всій Україні. Більше того, атаковані магістральні підстанції по всій країні. Безпосередній вплив відчули 12 областей. Це наймасштабніша атака взагалі по енергетиці з початку великої агресії. Більше ніж 150 засобів ураження одночасно. У 2022-2023 роках ми нараховували близько ста засобів враження одночасно", - сказав міністр на брифінгу в Харкові.

Галущенко зазначив, що атака мала вплив на всю енергетичну систему країни.

"Хороша новина в тому, що система стабільна і вона цілісна. Бо метою цієї атаки було якраз не просто влучити в якусь ТЕЦ чи підстанції. Метою був тотальний блекаут держави. Те, що ми жили без обмежень всю зиму, зі світлом і теплом - це не тому, що атаки не відбувалися. Вони відбувалися, але мали більш регіональний характер", - зазначив Галущенко.

Найбільші руйнування на об'єктах генерації та передачі електроенергії спостерігаються в Харківській області.

"Зараз ми ще не маємо повної верифікації. Працюють відповідні служби 24 на 7, щоб ми отримали найшвидше доступ до обладнання. Розберемо ці завали, подивимося, зрозуміємо наслідки, зрозуміємо це в грошах", - сказав міністр.

За попередніми оцінками, збитки можуть сягати мільярдів гривень.

Джерело: Укрінформ