Microsoft запровадить плату за безпечне користування Windows із 2025 року

Американська корпорація Microsoft оголосила про закінчення підтримки операційної системи Windows 10 14 жовтня 2025 року. Після цієї дати користувачі повинні будуть щороку платити за безпечне використання системи. Комерційним організаціям потрібно буде сплачувати за отримання "Розширених оновлень безпеки". Вартість цих оновлень складатиме $61 на перший рік, $122 на другий рік і $244 на третій рік. Якщо компанії виберуть почати платити з другого або третього року, вони все одно повинні будуть сплатити за попередні роки.

"Розширені оновлення безпеки не є довгостроковим рішенням, але тимчасовим мостом. Ви зможете придбати ліцензії ESU для пристроїв Windows 10, які не плануєте оновлювати до Windows 11, починаючи з жовтня 2024 року, за рік до закінчення підтримки", - повідомили з Microsoft.

Microsoft також запропонувала знижку у 25% для компаній, які використовують хмарні рішення для оновлень, наприклад, Intune або Windows Autopatch. Для шкіл знижка буде ще більшою, адже вони сплачуватимуть лише $1 за перший рік, а потім ціна збільшуватиметься вдвічі.

Наразі Microsoft не розкрила деталі щодо подальшого використання Windows 10 користувачами, але обіцяє внести роз'яснення пізніше. Корпорація сподівається, що більше користувачів перейдуть на Windows 11, але є проблема - ця нова операційна система доступна лише на комп'ютерах з процесорами, випущеними після 2018 року.

Використання Windows 10 і 11

Станом на березень 2024 року, 67% користувачів операційної системи Microsoft використовують Windows 10 і лише 27% вже перейшли на Windows 11. Україна має ще більшу різницю - 81% користуються Windows 10 і лише 12% - Windows 11, за даними StatCounter.

Раніше Microsoft разом з Amazon зупинили доступ до своїх хмарних продуктів на території Росії з 20 березня. Це може призвести до функціональних обмежень в роботі хмарних продуктів і сервісів Microsoft, Amazon і Google. Рішення цих компаній пов'язують з 12-м пакетом санкцій ЄС щодо Росії, які вступили в дію 19 грудня 2023 року і обмежують постачання програмного забезпечення для бізнес-аналітики та інших продуктів в агресорську країну.