Міністр агрополітики пояснив, чи варто допускати холдинги на ринок землі під час війни

З початку 2024 року угіддя сільськогосподарського призначення зможуть придбати не лише приватні особи, а й юридичні особи. Проте міністр аграрної політики Микола Сольський стверджує, що навіть з появою холдингів попит на землю збільшуватися не буде. Таку думку висловлено в матеріалі під назвою "Торгують всі! Земельний ринок вступає у нову фазу" на порталі "Главком".

Сольський впевнений, що всі страхи щодо розширення кола покупців землі з 2024 року є безпідставними спекуляціями.

Міністр нагадує, що у нашій країні юридичні особи вже мають право купувати землю. Пріоритет на викуп має та юрособа, яка орендує даний угіддя. Але з 2024 року це право зможе реалізувати тільки після того, як фізична особа передастим своє право. Це призводить до такої ситуації, коли сам фермер, який орендував землю через своє підприємство, уступає цю частку собі самому як приватній особі або родичам, поступово викуповуючи її. Така схема є неправильною та створює проблеми для тих, хто дотримується всіх законів.

У Земельному кодексі України передбачено, що переважне право купівлі сільськогосподарських земельних ділянок мають спочатку особи, які мають дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення. Друге право на викуп має той, хто орендує цю землю, якщо перша особа відмовляється від викупу. Проте ці права можуть бути передані іншій особі, згідно із законом.

Сольський стверджує, що нині в Україні продажем землі займається лише 0,5% на рік, що приблизно дорівнює $70 млн за минулий рік. Чиновник підкреслює, що немає підстав говорити, що деякі люди не встигли придбати землю, оскільки насправді проблема полягає в відсутності бажання продавців продавати землю. Також він зазначає, що ринок землі не має значного впливу на витрати орендарів, порівняно з витратами на техніку, обробку поля та добрива.

Наразі, у Верховній Раді розглядаються законопроекти, які передбачають відкладення продажу землі для юридичних осіб на кілька років. Минув рік з моменту введення земельної реформи в Україні, і, за словами Сольського, ринок землі працює без корупції та прозоро.