"Міністр закордонних справ Німеччини від "Зелених" бере на себе ініціативу щодо України" - Катя Хойєр

Думки в The Washington Post оглядача Каті Хойєр

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок несподівано відвідала Харків, який серйозно постраждав. Хоча вона не говорила про бурхливу домашню суперечку про те, чи постачати Києву потужні німецькі танки, але пообіцяла більше зброї, яка, за її словами, допоможе Україні "звільнити своїх громадян, які все ще страждають від терору російської окупації". Це було набагато переконливіше, ніж усе, що за останні тижні говорив канцлер Олаф Шольц. Війна в Україні виявляється також боротьбою Бербок за шанс стати наступним канцлером Німеччини.

Несподіваний візит до Харкова став п'ятим візитом Бербок в Україну, відколи вона вступила на посаду наприкінці 2021 року. Вперше вона побувала там у січні 2022 року. Шольцу, навпаки, знадобилося ще п'ять місяців, щоб дістатися до Києва, і лише у відповідь на значний внутрішній та зовнішній тиск.

Там, де у Шольца суцільне небажання та "реальна політика", Бербок позиціонує себе як діяльний політик із твердими принципами

Бербок ясно висловила свої наміри. Там, де у Шольца суцільне небажання та "реальна політика", вона позиціонує себе як діяльний політик із твердими принципами.

Напруга між ними була від початку. Соціал-демократична партія Шольца СДП отримала лише 26% голосів на виборах 2021 року. Це змусило його шукати коаліцію з ліберальними Вільними демократами ВДП та "Зеленими" Бербок, що дало обом меншим партнерам по коаліції значні важелі впливу на політику в обмін на підтримку його канцлерства.

Кажуть, що Шольц відправив свою команду на коаліційні переговори з завданням протистояти вимогам "Зелених" про жорсткіший курс щодо Росії та Китаю.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Як тільки Бербок стала міністром закордонних справ в уряді Шольца, вона одразу перехопила ініціативу. Побувала у Вашингтоні, Брюсселі, Парижі, Варшаві та Києві раніше, ніж Шольц. Навіть поставила свою мітку на будівлі, де знаходиться її міністерство. Спірним кроком наказала перейменувати головний конференц-зал, відомий як "Зал Бісмарка" на честь першого канцлера Німеччини та засновника міністерства закордонних справ, на "Зал німецької єдності". Бербок вигнала з міністерства не лише першого канцлера Німеччини, а й найвідомішого прихильника "реальної політики".

Маючи намір відновити прерогативи МЗС, Бербок оголосила у березні 2022 року, що її відомство розробить першу стратегію національної безпеки Німеччини, бачення ролі та цілей країни у світі. За кілька днів після російського вторгнення в Україну Шольц з великою помпою оголосив про "поворот" у зовнішній політиці Берліна, включаючи різке збільшення видатків на оборону. Але, на думку Бербока, величезних коштів, які Шольц виділив на збройні сили країни, самих по собі недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

"Політика безпеки - це більше, ніж просто військові плюс дипломатія", - заявила вона.

В іншому виступі вона проголосила необхідність існування уряду, який би "сміливо вживав заходів".

Шольц натиснув на гальма. Він і міністр фінансів Крістіан Лінднер із ВДП наклали вето на проект стратегії безпеки Бербок, заявивши, що над ним ще слід попрацювати.

Недавнє опитування дало Бербок найвищий рейтинг схвалення серед усіх провідних політиків Німеччини

Але якщо канцлер намагається підірвати її позиції, поки що йому цього не вдається. Недавнє опитування дало Бербок найвищий рейтинг схвалення серед усіх провідних політиків Німеччини. Майже половина респондентів заявила, що задоволена її роботою. Це не має бути сюрпризом. Війна в Україні наочно показала, що давній підхід Німеччини щодо неучасті у глобальних конфліктах більше не працює. Її союзники і більшість її власного населення вимагають більше ініціативи.

Справді, Бербок вдалося стати лицем німецької ініціативи. Подорожуючи без зупинок, вона швидко піднімає свій авторитет без визначальної ролі зі сторони Шольца. Коли Володимир Путін минулого тижня запропонував 36-годинне припинення вогню під час Різдва за юліанським календарем, саме Бербок, а не Шольц, швидко відповіла, що "так зване припинення вогню не несе з собою ні свободи, ні безпеки людям", поклавши край будь-ким побоюванням, що Путін своїм кроком міг підірвати рішучість Заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Хоча до наступних загальнонаціональних виборів у 2025 році ще багато часу, Шольц має причини турбуватися про свого "зеленого" конкурента на посаду канцлера. Партія Бербока йде ніздря в ніздрю з Шольцовою в опитуваннях, а іноді й трохи попереду. Залежно від політики та кандидата, запропонованого християнськими демократами, до яких належить колишня канцлерка Ангела Меркель, та які зараз в опозиції, "Зелені" можуть покращити свої результати.

Що безперечно, так це те, що підвищена популярність Бербок вже принесла їй підґрунтя для влади, яке трудно ігнорувати. Вичікувальна тактика Шольца призводить до зворотного результату, залишаючи широко відкритим поле для його амбітного міністра закордонних справ, щоб заповнити порожнечу, що утворилася.

Оскільки війні в Україні не видно кінця-краю, за іронією долі саме можливість, надана збройним конфліктом, дозволяє яскравій фігурі колись пацифістської партії "Зелених" найкраще проявити себе.

Переклад Gazeta.ua