Мобілізація, оновлення даних, повістки, відстрочки та штрафи: що зміниться для українців з 16 липня

Мужчина смотрит на новости на телефоне
Мужчина смотрит на новости на телефоне

Українцям розповіли про оновлення даних і повістки з 16 липня

Починаючи з 16 липня, всі чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримали повістки, повинні оновити свої військово-облікові дані. Це вимога нового закону про мобілізацію, який набрав чинності в Україні 18 травня. Щоб актуалізувати інформацію, українцям доступні три шляхи: звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), скористатися послугою в центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або оновити дані в мобільному додатку "Резерв+".

Перевірка військово-облікових документів

Усі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ. Це може бути паперове посвідчення про приписку до дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Однак, дозволяється мати при собі лише один з цих документів, оскільки вони мають однакову юридичну силу. Перевіряти їх право мають представники ТЦК, поліцейські та представники Держприкордонслужби.

Базова військова підготовка

З 1 вересня 2025 року в Україні запровадять базову військову підготовку (БВП) для чоловіків віком від 18 до 24 років, які не підлягають мобілізації, а також за бажанням жінок. Вони зможуть самостійно вибрати рік для проходження БВП. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, студенти-чоловіки, які не пройшли БВП, відраховуватимуться із навчальних закладів. Українські прикордонники мають зобов'язання перевіряти військово-облікові документи у громадян віком від 18 до 60 років. Також чоловіки повинні мати при собі паспорт, і в разі відсутності військового документа їм буде заборонено виїжджати за кордон.

Оновлення даних до 16 липня

Якщо особа не оновить свої дані до встановленого терміну, її чекає штраф. Розмір штрафу для громадян може становити від 17 000 до 25 000 гривень, а для офіційних осіб та організацій - від 34 000 до 59 500 гривень. Після оновлення даних, громадяни можуть дізнатися про наявність штрафу через ТЦК, Реєстр виконавчих проваджень або додаток "Дія". Якщо термін оновлення пропущений, ТЦК має право попросити поліцію затримати порушника. Якщо поліція не впорається, військкомат надішле нову вимогу, і порушник матиме 10 днів на відповідь. Більше неявки вважатимуться новими порушеннями, і порушник буде платити штраф за кожен виклик.

Вручення повісток чоловікам, які не оновлять дані

Після 16 липня військовозобов'язаним громадянам, які не оновили дані, повістки будуть вручати поштою. Це стосується чоловіків, які не змогли оновити свої персональні дані. Крім повістки, вони також отримають штраф. Зміни, внесені до постанови Кабінету Міністрів, передбачають, що якщо громадянин оновив дані, то повістка йому прийде за вказаним місцем. Якщо ж він не оновив дані, то повістка прийде за місцем, яке було задекларовано раніше.

Військовий облік за кордоном

Чоловікам віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном понад три місяці, до 18 червня потрібно було стати на військовий облік. Це могли зробити через консульство або ТЦК в Україні. Тепер же вони можуть скористатися консульською послугою лише за наявності військово-облікового документа, який слід подавати разом з іншими документами, необхідними для отримання послуги. Також після 18 червня паперовий військовий квиток та тимчасове посвідчення не можна буде використовувати, а замість них потрібно мати документ у електронному вигляді, який можна сформувати у мобільному додатку "Резерв+". Під час виїзду за кордон військовозобов'язані не знімаються з військового обліку та залишаються у реєстрі військовозобов'язаних та призовників в Україні.

Читайте також