На світ чекає рекордне зростання споживання електроенергії – експерти

Зростання споживання електроенергії - експерти
Зростання споживання електроенергії - експерти

Зростання попиту на електроенергію буде одним із найвищих за останні два десятиліття, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (IEA)

За новим звітом Міжнародного енергетичного агентства (IEA), зростання попиту в 2024 і 2025 роках буде одним з найвищих рівнів за останні два десятиліття. Прогнозується, що тільки сонячна фотоелектрична система задовольнить половину зростання.

Світовий попит на електроенергію зростає швидко через економічне зростання, спеку та розширення електроенергетики, такої як електромобілі та теплові насоси. Водночас відновлювані джерела енергії продовжують зростати, а сонячні панелі побивають рекорди.

Прогнозується, що світовий попит на електроенергію зросте на 4% у 2024 році порівняно з 2,5% у 2023 році. Це буде найвищим річним темпом зростання з 2007 року. Зростання продовжиться до 2025 року, при цьому складе близько 4%.

Відновлювані джерела електроенергії також зростатимуть, і їхня частка у світовому постачанні енергії зросте з 30% у 2023 році до 35% у 2025 році. Енергія, вироблена відновлюваними джерелами, перевищить виробництво вугілля вперше. Сонячна фотоелектрична енергія задовольнить половину зростання попиту на електроенергію до 2025 року, а сонячна та вітрова енергія разом задовольнять три чверті зростання.

Зростання використання кондиціонерів є важливим фактором росту попиту на електроенергію в багатьох регіонах світу. Інтенсивні хвилі спеки збільшили попит на електроенергію у першій половині 2024 року, навантаживши електросистеми.

Згідно з директором з енергетики IEA Кейсуке Садаморі, зростання попиту на електроенергію в цьому та наступному році буде одним із найшвидших за останні два десятиліття. Він також зазначив, що розвиток штучного інтелекту призведе до зростання попиту на електроенергію в центрах обробки даних.

Читайте також