На Вінниччині підтверджено випадок дирофіляріозу: що відомо про хворобу

Зображення паразита, що викликає дирофіляріоз
Зображення паразита, що викликає дирофіляріоз

У пацієнта на Вінниччині підтверджено випадок дирофіляріозу. Про це повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За останні роки в Україні спостерігається зростання захворюваності на дирофіляріоз. Висока вразливість і відсутність специфічної профілактики призводять до швидкого поширення цього гельмінтозу.

Лікарі зазначають, що інкубаційний період інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років. Клініка захворювання залежить від місця розташування паразита. Гельмінт D. Repens, який зареєстрований в Україні, найчастіше зустрічається в підшкірній клітковині, зв'язковій тканині різних ділянок тіла, очних тканинах, статевих органах, молочних залозах, а рідше - в оболонках тканин та органів черевної порожнини людини.

Лікування дирофіляріозу в більшості випадків вимагає оперативного втручання. Гельмінта видаляють оперативним шляхом під час запланованих операцій або випадково, при видаленні атером або пухлин. Для видалення гельмінта з очних тканин потрібне спеціалізоване обладнання і окулістичне втручання.

Профілактика дирофіляріозу включає:

  • Спостереження за станом здоров'я домашніх тварин та їх захист від комах.
  • Своєчасне виявлення та лікування хворих на дирофіляріоз, які є джерелом інфекції.
  • Лікування та диспансерний нагляд (протягом 3 місяців).
  • Використання індивідуального захисту від комах.
  • Зменшення проникнення комарів у приміщення (засітчувати вікна та двері) та боротьба з комарами в підвалах житлових будинків, щоб вони не потрапляли через вентиляційну систему до квартир.

Всесвітня організація охорони здоров'я вперше опублікувала клінічні настанови для тих, хто хоче позбутися залежності від куріння. Зауважується, що у світі є 1,25 млрд споживачів тютюну, з них понад 750 млн прагнуть позбутися залежності, але 70% з них не мають доступу до ефективних послуг.

Читайте також