Нацбанк виводить з обігу гривні: які купюри замінять

Купюри гривні, які виводять з обігу
Купюри гривні, які виводять з обігу

Національний банк України виводить із обігу гривні, випущені до 2003 року, у рамках оптимізації номінального ряду національної валюти. Точні терміни завершення цього процесу поки що не встановлено, але громадяни зможуть обміняти старі купюри до закінчення військового стану в країні і протягом трьох місяців після його скасування.

Банкноти гривні старих зразків до 2003 року можна буде обмінювати до кінця дії військового стану в Україні. І ще протягом трьох місяців (90 днів) після його припинення чи скасування

У рамках цього процесу з обігу виводяться купюри різних номіналів, включаючи 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 гривень. Ці банкноти не будуть прийматися при оплаті товарів та послуг готівкою. Обмін старих купюр відбувається безкоштовно і без обмежень.

Для обміну грошей громадяни можуть звертатися до Національного банку України за вказаними адресами:

  • Київ - Контрактова площа, 2а;
  • Дніпро - вулиця Воскресенська, 13;
  • Львів - вулиця Коперника, 4;
  • Одеса - вулиця Рішельєвська, 8;
  • Харків - Театральна площа, 1;
  • Хмельницький - вулиця Володимирська, 91.

Також обмін можливий у Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен Банку та ПУМБ. Актуальну інформацію про відділення та філії, які здійснюють обмін, можна дізнатися на офіційних сайтах цих банків, зауважили в Нацбанку.

Обмін банкнот є частиною оптимізації номінального ряду гривні, яке сприятиме покращенню захисту і якості грошей, а також зробить розрахунки готівкою більш комфортними і простими.

Зазначимо, що цей крок не має впливу на курс гривні, стверджується в повідомленні.

Читайте також