Нацбанк зараз безконтрольний орган – Данилишин

Урізання повноважень Ради Національного банку України призвело до того, що вона перетворилася на "декоративний орган", а НБУ став безконтрольним. Про це заявив екс-міністр та екс-голова Ради НБУ Богдан Данилишин у інтерв'ю "Главкому".

За його словами, Рада працює без голови протягом року, а всі засідання проводяться позапланово. Незалежно від цього, закон чітко визначає, хто має очолювати засідання Ради, а також те, що Рада має затверджувати свій регламент діяльності. Регламент - це законодавчо визначена норма діяльності конституційного органу, і це не можуть інтерпретувати правління або будь-який інший департамент.

Екс-голова Ради НБУ вважає, що протягом періоду з 2016 по 2022 роки Рада добре функціонувала, незважаючи на зміну голів Нацбанку. Він зазначає, що двічі був обраний головою Ради НБУ і брав участь у засіданнях уряду з правом дорадчого голосу. На початку 2022 року завдяки скоординованій роботі Ради і правління НБУ була забезпечена ефективна робота банківської системи в умовах війни. Моментом, який Данилишин відмічає, є засідання Ради 22 лютого 2022 року перед вторгненням, яке дало змогу сформувати стратегію на майбутнє. Він вважає цю роботу дійсною і заслуговуючою справедливої оцінки.

Національний банк України прийняв рішення знизити облікову ставку з 20% до 16% річних з 27 жовтня. Таким чином, облікова ставка була зрівняна зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) на овернайт.

Раніше голова НБУ Андрій Пишний спростував повідомлення, що з'явилися у ЗМІ, щодо його звільнення з посади.