Нагодовані та в теплі: показали табір для військовополонених РФ

Комісія Організації Об'єднаних Націй перевірила умови утримання полонених російських військовослужбовців в Україні.

Інспектори звертали увагу на харчування, наявність медичного забезпечення та дотримання інших прав полонених. Про це повідомив уповноважений Верховною Радою з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook 28 марта

"Працівників Офісу уповноваженого до табору військовополонених встановили, що російські військовополонені утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції. Температурний режим у приміщеннях та розпорядок дня відповідає всім вимогам конвенції", написав омбудсмен.

За його словами, військовополонені мають право на зв'язок з рідними по черзі періодично їм телефонують. Також мають право на працю. Окрім того, харчування здійснюється за загальновійськовою розкладкою продуктів.

Омбудсмен додав, що медзабезпечення військовополонених на "високому рівні".

"У медичній частині є стоматологічний кабінет, флюорографічний апарат та апарат ультразвукової діагностики. А у вільний час військовополонені мають змогу переглядати новини або грати у футбол на території табору", додав Лубінець.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На доказ переліченого, омбудсмен опублікував фотографії табору для полонених росіян.

"Зауважу, що за погодженням з Мін'юстом вільний доступ до табору мають журналісти іноземних медіа. Зокрема, під час моніторингу працювала телекомпанія ТF1 (Франція)", заявив омбудсмен.

Лубінець поскаржився, що у своїй доповіді комісія ООН згадала тільки "негативні аспекти утримання" полонених, зовсім не окресливши "позитивні факти" хоча б про телефонний зв'язок з родичами.

"Адже українські полонені не забезпечені навіть таким правом і довго не мають можливості поспілкуватися зі своїми рідними. Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права і відкрита для міжнародних організацій", підкреслив омбудсмен.

Лубінець також закликав міжнародну спільноту допомогти Україні отримати допуск до місць утримання українських полонених.

Місячне утримання полоненого російського загарбника обходиться Україні у 3 тис. грн. на особу.

На тимчасово захопленій території Донеччини окупанти утримують у тюрмах тисячі полонених українців. Людей розміщують у камери 2 на 3 метри по 10-15 осіб.