Найбільша церква Івано-Франківська обігріватиметься теплом стічних вод

Церква обігріватиметься теплом стічних вод
Церква обігріватиметься теплом стічних вод

Івано-Франківська церква обігріватиметься за допомогою інноваційної системи опалення

Церква Святих Володимира і Ольги в Івано-Франківську буде обігріватися за допомогою інноваційної системи опалення, яка використовує тепло стічних вод міста. Це не тільки економить гроші на опалення, але й зменшує затрати електроенергії втричі. Про це повідомляє Бюро УГКЦ з питань екології.

Ідею облаштування інноваційної системи в цьому храмі запропонував Євстахій Крижанівський, колишній ректор Івано-Франківського технічного університету нафти і газу. У 2021 році між вищим навчальним закладом, Івано-Франківською архиєпархією та Екологічним Бюро УГКЦ було підписано меморандум про співпрацю. Фінансування робіт здійснювалося за рахунок меценатів.

Тепловий насос ТН-100 використовує тепло каналізаційного колектора, який прокладений поруч з церквою, для обігріву храму. Насос знаходиться у відведеному приміщенні, яке потребує підключення до електромережі. За словами Євстахія Крижанівського, для встановлення цього насоса не потрібно багато електроенергії, але його продуктивність вища. За розрахунками науковців, тепловий насос може надати до 400 кВт теплової енергії, використовуючи 100 кВт електричної енергії.

В результаті використання цієї інноваційної системи, храм споживатиме втричі менше електроенергії, ніж у звичайних умовах, і не виділятиме парникові гази, що відповідає вимогам Євросоюзу в сфері екології. Про це зазначає Євстахій Крижанівський.

Проєкт був презентований главі УГКЦ Блаженнішому Святославу Шевчуку 3 серпня. Він відзначив, що цей унікальний проєкт не тільки покращить енергоефективність церкви, але й може бути поширений на інші установи та будинки.

За словами професора Володимира Шеремети, керівника Бюро УГКЦ з питань екології, проєкт допоможе знизити фінансові витрати на опалення храму і стане дружнім до довкілля завдяки зменшенню енергетичних витрат в 3-4 рази.

Ректор університету нафти та газу Ігор Чудик запропонував створити кілька сонячних електрогенераційних станцій, щоб церква стала також енергонезалежною.

Церква Святих Володимира і Ольги була збудована на вулиці Вовчинецькій в Івано-Франківську у 2021 році. Раніше приміщення обігрівалося за допомогою двох електронасосів та одного газового, який працював від балонів.

Нагадаємо, що парафіяни сіл Світильня, Гребельки та Кулажинці отримали підтвердження свого приєднання до Православної церкви України.

Читайте також