Небезпека в домі: чому українцям доведеться заплатити за перевірку газу

Знаки небезпеки на фоні газової плити
Знаки небезпеки на фоні газової плити

В Україні у кожній багатоповерхівці виявляють 10 витоків газу

ТОВ «Газорозподільні мережі України» (бренд «ГАЗМЕРЕЖІ») повідомляє про засмучувальну статистику: у середньому у кожному багатоповерховому будинку виявляють 10 витоків газу. Це стало можливим через недбале ставлення ОСББ та управляючих компаній до безпеки мешканців та ігнорування перевірок систем газопостачання.

Для вирішення цієї проблеми Міністерство енергетики України ухвалило Наказ №292 від 29.09.2023, який зобов'язує фахівців компанії «ГАЗМЕРЕЖІ» проводити обстеження газопроводів у багатоповерхових будинках для перевірки їх щільності та герметичності.

"На сьогоднішній день ми перевірили більше 10 тисяч багатоповерхівок та усунули понад 107 тисяч витоків газу. Мешканці будинків, де було проведено технічне обстеження, отримають разові рахунки за надані послуги", - повідомляють представники компанії.

Компанія «ГАЗМЕРЕЖІ» прохає мешканців сплатити ці рахунки та наголошує, що оплата здійснюється лише один раз на 3 або 5 років в залежності від віку газових мереж будинку. Для будинків, у яких газові мережі старші 25 років, обслуговування проводиться раз на 3 роки, а для молодших будинків - раз на 5 років.

Читайте також