Нова Зеландія: нащадок маорійських вождів передала Зеленському «пакет допомоги» (фото)

Українець в середньовічному одязі передає пакет допомоги
Українець в середньовічному одязі передає пакет допомоги

Жителька Нової Зеландії, нащадок маорійських вождів, Жанет Фаанга, передала для президента України Володимира Зеленського та його дружини Олени Зеленської власний "пакет допомоги" – набір теплих речей, які вони зв'язала власноруч. Про це "Главком" дізнався від представників української громади у Новій Зеландії.

Жанет Фаанга народилася в 1931 році, і з самого дитинства в'язала шкарпетки для армії. Її батько служив на флоті під час Другої Cвітової війни у південній частині Тихого океану, її діти продовжили цю справу і обрали військову кар'єру. Своїх рідних Фаанга підтримувала саме в'язанням для них теплих речей з новозеландської вовни.

У 2022 році новини про повномасштабне вторгнення Росії в Україну спонукали Жанет Фаангу підтримати українську армію саме так, як вона підтримувала рідних військових протягом свого життя: в'язати для них теплі речі. Близько сотні речей, які виготовила жінка, вже відправлені у контейнерах з допомогою Україні від новозеландців.

Після цього Жанет Фаанга написала листа президенту Володимиру Зеленському, аби особисто висловити свою підтримку українському лідеру.

"Я переконана, якщо хтось з новозеландського уряду побачить по телевізору, що Зеленський отримав мій лист, то це може стати натхненням для надання якоїсь суттєвішої допомоги Україні з боку Новій Зеландії", - зауважила майстриня.

Після цього жінка зв'язала кілька теплих речей спеціально для президента Зеленського та його дружини, додавши до них лист і фотографії свого покійного чоловіка, військово-морського офіцера з високими нагородами.

За допомогою у представників української громади та депутатки новозеландського парламенту, речі та лист були відправлені до президента Зеленського. Однак посол України в Австралії та Новій Зеландії відмовився цим займатися.

Місцеві журналісти дізналися, що українська громада сподівається передати речі та лист від Жанет Фаанги для Володимира Зеленського наприкінці 2024 року завдяки Святославу Вакарчуку, який прибуде у Нову Зеландію з концертом.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Лаксон оголосив про надання Україні 16 млн новозеландських доларів (9,8 млн доларів США) військової та гуманітарної допомоги.

Раніше уряд Нової Зеландії оголосив про новий пакет допомоги для України на суму $25,9 млн. Також повідомлялося, що Нова Зеландія надаватиме посвідку на проживання тим українцям, що прибули до країни за спеціальною візою, запровадженою після початку повномасштабної війни.

Читайте також