Обов'язкова медична комісія: нові правила мобілізації виключать статус "обмежено придатних"

Зміни правил для "обмежено придатних" до військової служби

Цього тижня в Україні вступають в силу нові правила для "обмежено придатних" до військової служби. Закон про забезпечення прав військових на соціальний захист набирає чинності 4 травня 2024 року. Закон скасовує категорію "обмежено придатних" і передбачає проведення повторної медичної комісії.

Громадяни України, визнані обмежено придатними до військової служби до 4 травня, перевірятимуться за новими правилами і потребуватимуть повторного медичного огляду. Зміни в законодавстві також передбачають внесення змін до наказу Міністерства оборони про військово-лікарську комісію.

"Якщо у людини виразка була в анамнезі і залишився лише рубець - придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунка, то людина непридатна", - пояснила директор департаменту охорони здоров'я Міноборони.

Зміни для військових

Закон також передбачає деякі зміни для військових. Вони отримують право на одноразову відпустку при народженні дитини, яка надається зі збереженням грошового забезпечення в повному обсязі. Також військові мають право на відпустку для догляду за хворою дитиною до 14 років. Забороняється дискримінація жінок і встановлюються гарантії для сімей військовослужбовців.