Обстріл Краматорська, виступ Зеленського на Генасамблеї ООН. Головне за 25 вересня

Обстріл Краматорська на Генасамблеї ООН
Обстріл Краматорська на Генасамблеї ООН

В центрі Краматорська стався обстріл з боку окупантів. Результатом атаки стали руйнування та пошкодження багатоповерхових будинків. У результаті нападу загинуло двоє людей, а 19 отримали поранення.

Виступ Зеленського на Генасамблеї ООН

У Нью-Йорку президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив з промовою на Генеральній Асамблеї ООН. Він звернув увагу на питання завершення війни, енергетичної та ядерної безпеки, депортації українців та інших питань.

Президент підкреслив, що будь-який удар ракети чи безпілотника, а також критична аварія в енергосистемі України можуть привести до ядерної катастрофи. Він також подякував членам Генасамблеї за підтримку резолюції щодо безпеки ядерних об'єктів в Україні, яка була ухвалена в липні цього року.

Зазначаючи про атаки на українські електростанції та енергетичну мережу соєй з боку Росії, Зеленський наголосив, що це загрожує ядерній безпеці. Росія вже знищила всі теплові електростанції та значну частину гідроенергетичних потужностей України.

Уряд змінив розмір виплат у разі загибелі або поранення військових

Кабінет міністрів збільшив розміри грошових компенсацій при отриманні поранення військовими Збройних сил України І-ІІІ групи інвалідності. Також виплати родинам загиблих бійців були збільшені. Важливо зазначити, що це не стосується бойових дій.

Одноразова грошова допомога буде наступною:

  • у разі загибелі (смерті) або визнання безвісти зниклих осіб - з дати смерті, зазначеної в свідоцтві про смерть, або з дати прийняття законного рішення суду про визнання особи безвісти зниклою;
  • у разі встановлення інвалідності - з дати, зазначеної в довідці медико-соціальної експертної комісії.

Одноразова грошова допомога виплачується членам сім'ї загиблого (померлого) захисника України в розмірі 750 прожиткових мінімумів, що становить 2 271 000 гривень. Це сума прожиткового мінімуму на 1 січня року, в якому загинули (померли) особи.

Путін знову загрожує ядерною зброєю

Російський диктатор Володимир Путін провів засідання Ради безпеки щодо ядерного стримування. Він заявив, що Росія може досягти до застосування ядерної зброї після масованого пуску ракет і безпілотників через російський кордон.

Путін підкреслив, що РФ залишає за собою право використовувати ядерну зброю у разі агресії проти Росії та Білорусі. Він також зазначив, що Росія може застосувати ядерну зброю у разі агресії, якщо противник, використовуючи звичайну зброю, створює критичну загрозу. Крім того, агресію неядерної держави з участю ядерної Путін пропонує розглядати як спільний напад на Росію.

Росія встановила Starlink на «Шахед»

Російські збройні сили встановили зв'язок Starlink від SpaceX на військовому об'єкті «Шахед-136» і знищили його. На фотографіях, що були опубліковані ЗМІ, видно супутникову антену та серійні номери, які можуть допомогти в розслідуванні.

Цей зв'язок можна використовувати для передачі зібраної інформації ворогом, наприклад, щодо позицій українського протиповітряного оборонного комплексу або для передачі зображень у разі оснащення дронів камерами.

Читайте також