Одеський суд повернув державі найбільше штучне озеро Сасик

Господарський суд Одеської області зобов'язав повернути у власність державі найбільше штучне озеро України

Одеська обласна прокуратура повідомляє, що Господарський суд Одеської області вирішив повернути озеро Сасик (Кундук) державі. Це штучне озеро, площею 20 тис. га, розташоване на території Білгород-Дністровського та Ізмаїльського районів Одеської області.

За слідством, неназване підприємство без документів використовувало озеро для рибогосподарської діяльності та отримання неправомірного прибутку. Підприємство вилучило близько 3 млн кг водних біоресурсів протягом останніх п'яти років. Назване підприємство - ТОВ "ВМС-10", засноване у 2010 році та отримало дозвіл на вилов риби в озері Сасик. У фірмі зареєстровані три кінцеві бенефіціари: Ольга Коваль, Василь Величко та громадянка Австрії Ніна Шеванденкова з родом із Харкова. Серед засновників також є колишній співробітник СБУ Юрій Волошин і ексдепутат Чорноморської міськради Олександр Шлапак.

Зміни у законодавстві щодо рибальства

Уряд планує збільшити штрафи за незаконне рибальство, що допоможе збільшити державний бюджет та зберегти рибу. Зареєстрований проєкт Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування".

Нагадаємо, нерест риби розпочинається навесні, тому з квітня 2024 року буде введена щорічна весняно-літня заборона на вилов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України.