Окупанти могли отримати річну дозу радіації за добу перебування в Рудому лісі

Керівництво державного агентства з управління Чорнобильської зони відчуження вважає, що російські солдати, окопуючись у Рудому лісі, могли не тільки самі заразитися, а й поширити радіацію далі.

Після вибуху на атомній електростанції основний шар радіонуклідів осів на землю, а за 30 років міг піти під неї на 30-40 см. завдяки атмосферним опадам і закономірному руху ґрунту. Тому російські окупанти, виконуючи злочинні та бездумні розпорядження свого командування, порушили природний захисний бар'єр, активно розриваючи окопи та базуючись на території сумнозвісного Рудого лісу під Чорнобилем.

«У найнебезпечнішому пункті тимчасового поховання радіоактивних відходів у Рудому лісі фон такий, що людина, яка не рухаючись проведе там 24 години, отримає річну дозу опромінення», – стверджує голова державного агентства з управління Чорнобильської зони відчуження Євген Крамаренко.

А якщо ґрунт почати розкопувати, рівень радіації збільшується в кілька разів. Імовірно, що окупанти отримали застарілі дозиметри, які не показують реального ступеню небезпеки. Тому так званий моніторинг радіаційного фону не викликав у них занепокоєння.

Українська розвідка також вважає, що російське керівництво військовими операціями на території України не забезпечило своїх людей необхідним спорядженням та не провело жодних інструктажів щодо заходів безпеки під час перебування у зараженій зоні.

Найнебезпечніше те, що окупанти могли поширити радіацію по всіх територіях свого подальшого проходження, перетинаючи кордон України з Білорусією.

Загалом через вище описані території пройшло 10 тисяч одиниць військової техніки та близько 1000 особового складу.