Окупанти могли атакувати Запоріжжя рідкісними авіабомбами – Defense Express

Атака Запоріжжя рідкісними авіабомбами
Атака Запоріжжя рідкісними авіабомбами

За інформацією Defense Express, російські сили можуть вдарити по Запоріжжю авіабомбами ФАБ-500Т. Захвачена на відео робота саперів біля міста свідчить про те, що вони знешкоджували російську авіабомбу, яка могла бути обладнана уніфікованим модулем планування та корекції (УМПК).

ФАБ-500Т була створена за радянських часів для використання з розвідувально-ударними літаками МіГ-25РБ. Вона є термостійкою і розроблена для того, щоб витримувати великі температурні навантаження, оскільки МіГ-25РБ міг розвивати швидкість до 3 тис. км/год. За даними Defense Express, ФАБ-500Т може летіти на відстань до 30-40 км залежно від розгону літака. Уніфікований модуль планування та корекції дозволяє бомбі пролетіти ще далі. Існує ймовірність, що росіяни відновили виробництво таких авіабомб, оскільки вони показували їх на пропагандистських кадрах у березні.

Defense Express вважає, що з використанням уніфікованого модуля планування та корекції, радіус дії ФАБ-500Т значно збільшився і може перевищувати 70 км, що є стандартною дальністю політів для авіабомб ворожого виробництва.

Нагадаємо, що вночі 22 вересня російські війська здійснили авіаудари по Запоріжжю. Рятувальники негайно прибули на місце події, евакуювали мешканців пошкоджених будинків та загасили пожежу. Унаслідок цих атак постраждало 22 особи. На наступний день, 23 вересня, противник продовжив масовані авіаудари по місту, в результаті чого загинув один чоловік, а шість людей отримали поранення, включаючи двох дітей.

Керовані авіабомби вперше використалися противником для атаки на Запоріжжя 22 вересня. На це звернув увагу Іван Федоров, очільник Оперативного штабу Запоріжжя, закликавши мешканців міста бути більш обережними під час повітряних тривог. Він радить перебувати в укриттях, а якщо це неможливо, дотримуватися правил двох стін та слідкувати за інформацією на офіційних джерелах.

Читайте також