Окупанти просунулися на двох напрямках: аналіз ISW

Російські війська просуваються на двох напрямках

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), російські війська востаннє просунулися на захід від Авдіївки та, ймовірно, захопили Первомайське.

Прогрес українських сил

Останні геолокаційні кадри показують просування російських військ на південь від Кремінної та досягнення незначних успіхів у районі крейдяного кар'єру на південь від Білогорівки.

Російські джерела заявляли про важкі бої поблизу Тернів, але російські сили втрачають контроль через постійні українські контратаки.

Наразі немає підтвердження змін на лінії фронту під Бахмутом. Деякі блогери повідомляли про захоплення Богданівки російськими силами та їх просування до Калинівки, але інші блогери стверджували, що українські сили все ще утримують Богданівку.

Також російські блогери повідомляли про просування російських військ на південь і південний схід від Часового Яру. Проте Інститут вивчення війни ISW не знайшов підтвердження цих заяв.

Російські сили завдають ударів по українських позиціях

Військові експерти вважають, що російські сили застосовують плануючі бомби для завдання ударів по українських позиціях з метою продовжити просування до Часового Яру, подібно до ситуації з Авдіївкою в 2024 році.

Російські штурмовики Су-25 ВКС Росії наносять удари з керованих плануючих бомб ФАБ-250 по українських укріпленнях у Часовому Яру та використовують ракети С-8 і С-13 підтримки наземних елементів 98 дивізії ВДВ у штурмових діях.

Тактичні переміщення російських військ

На заході від Авдіївки російські сили просунулися до Первомайського, як підтверджують геолокаційні кадри. Однак залишається суперечливість інформації, оскільки є блогери, які стверджують, що російські сили ще не повністю захопили Первомайське.

9 квітня тривали бойові дії на лінії фронту біля кордону Донецько-Запорізької області, але не було підтверджень змін на лінії фронту.

Речник Головного управління військової розвідки України підтвердив, що Україна не здійснює жодних військових ударів чи операцій проти окупованої Росією Запорізької АЕС в Енергодарі і вважає звинувачення російською провокацією.

Минулого тижня також тривали бої на лівому березі Херсонської області, але не було підтверджень змін на лінії фронту.