Окупанти використовують на війні Starlink: ЗМІ повідомили подробиці

Окупаційні війська Росії використовують супутникові пристрої Starlink на території України

За інформацією видання Defense One, окупаційні війська Росії ймовірно використовують супутникові пристрої Starlink компанії SpaceX на прифронтовій території України. Українські військові вперше зафіксували використання такого зв'язку Росією кілька місяців тому.

Інше джерело підтвердило цю інформацію і додало, що використання Starlink з боку Росії зростає.

«Коли у них будуть сотні Starlink, нам буде важко жити», - зазначає перше джерело.

Речник Пентагону Джефф Юргенсен відмовився коментувати цю інформацію, переадресувавши запит до українських партнерів.

Російські війська використовують Starlink в Україні, хоча компанія SpaceX заявляє, що не має ніяких угод з російським урядом або армією.

«Starlink не працює в Росії, тобто сервіс не доступний для цієї країни. SpaceX ніколи не продавала і не відправляла обладнання в Росію», - заявили представники компанії.

Проте, кілька російських компаній рекламують Starlink для продажу, що свідчить про обман споживачів. Українські джерела підтверджують, що придбали Starlink через треті сторони.

Брайан Кларк, науковий співробітник Інституту Гудзона, вважає, що Росія може ховати використання Starlink. Він пояснив, що це можна зробити, передавши помилкові GPS-сигнали на термінали Starlink, щоб компанія SpaceX не помітила його використання.

Також Кларк підтримує ідею, що Україна може виявити використання Starlink Росією, використовуючи засоби радіотехнічної розвідки для ідентифікації сигналів терміналів.

Starlink дозволяє військовим створювати високосмугові мережі мобільного зв'язку для використання в оперативних центрах та для координації артилерійських ударів. В Україні також доступні комерційні версії Starlink, які продавалися за $599 за апаратне забезпечення та $120 за місячну підписку.

Станом на вересень, в Україні було близько 140-150 тис. терміналів Starlink, з яких приблизно 45 тис. передали міжнародні партнери як допомогу, а решту придбали волонтери та меценати, які також покривають абонентську плату.