Окупанти зазнають значних втрат на лівому березі Дніпра: аналіз ISW

Війська оборони України відбитку атаки ворога на лівобережжі Херсонської області. Однак, російські загарбники продовжують просуватися в районі Авдіївки. Про це стверджує американський Інститут вивчення війни (ISW).

Битва на Куп'янському напрямку

2 лютого на Куп'янському напрямку відбулися тривалі позиційні бої. Проте, офіційно не було підтверджено зміни лінії фронту у цьому районі. За повідомленнями російських і українських джерел, бої тривали на північний схід від Куп'янська, біля Синьківки, і на південний схід від Куп'янська, біля Іванівки, Табаївки, Крохмального та Берестового.

За інформацією українських офіційних осіб і джерел, станом на жовтень 2023 року, російські війська сконцентровані приблизно з 100 тис. осіб на Куп'янському та Лиманському напрямках.

ISW зазначає, що війська РФ продовжують активно проводити наступальні операції на рубежі Куп'янськ - Сватове - Кремінна.

Російські окупанти недавно продовжили просуватися на захід від Кремінної під час позиційних боїв у цьому районі 2 лютого. Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ рухалися на 2-2,5 кілометри в напрямку Тернів і Ямполівки за останні дні. Проте, експерти ISW не знайшли візуальні докази на підтвердження цих тверджень.

Битва біля Бахмута

2 лютого відбулись позиційні бої поблизу Бахмута. Проте, офіційно не підтверджено зміни на лінії фронту у цьому районі. За повідомленнями російських і українських джерел, бої тривали на північний схід від Бахмута, біля Білогорівки, на північний захід від Бахмута, біля Богданівки, на захід від Бахмута, біля Іванівського, та на південний захід від Бахмута, біля Кліщіївки.

Війська РФ також просунулися на північний схід і південь від Авдіївки під час позиційних боїв у цьому районі 2 лютого. Геолокаційні кадри показують, що окупанти нещодавно просунулися в дачні райони безпосередньо на північний схід від Авдіївки.

Звіт також зазначає, що 1 і 2 лютого російські "воєнкори" твердили, що війська РФ просунулися до найпівденнішого житлового району Авдіївки і до 1,25 кілометра в районі Авдіївського кар'єру. Проте, експерти ISW не знайшли візуальні підтвердження цих тверджень.

Битва поблизу Донецька

2 лютого тривали позиційні бої на захід і південний захід від міста Донецька. Проте, офіційно не підтверджено зміни на лінії фронту у цьому районі. За повідомленнями російських і українських джерел, бої тривали на захід від Донецька, біля Красногорівки та Георгіївки, і на південний захід від Донецька, біля Новомихайлівки.

Позиційні бої також відбулися на південь від Великої Новосілки, біля Старомайорського, і на південний захід від Великої Новосілки, біля Золотої Ниви.

Українські та російські джерела також повідомляли про позиційні бої поблизу Роботиного, Вербового та Новофедорівки (на північний схід від Роботиного).

За даними Генштабу ЗСУ, війська РФ безуспішно атакували східну (лівобережну) частину Херсонської області. Наголошується, що частини російської 104-ї дивізії ВДВ продовжують діяти неподалік Кринок.

Заявила речниця Південного оперативного командування ЗСУ, полковник Наталія Гуменюк, що на східному березі Дніпра в Запорізькій і Херсонській областях зосереджено більше 70 тисяч російських військовослужбовців та сотні одиниць озброєння і техніки. Вона зазначила, що не всі ці війська РФ розташовані вздовж лінії фронту, але багато з них знаходяться глибше в тилу.

Також Гуменюк заявила, що російські війська втрачають до 70% особового складу в кожній ударній групі на східному березі Дніпра. Проте, вони легко поповнюють підрозділи, перекидаючи особовий склад з тилу на фронт.