ООН назвала "дискримінацією" обшуки в УПЦ МП: в МЗС відповіли

В Організації Об'єднаних націй побачили "дискримінаційні дії" під час обшуків Службою безпеки України в установах Української православної церкви Московського патріархату.

Організація висловила свою стурбованість тим, що такі дії можуть утискати членів УПЦ МП, йдеться у звіті.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали про "необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким притягнуто кримінальні звинувачення, користувалися повним спектром прав на справедливий судовий розгляд".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Міністерство закордонних справ України закликає Управління верховного комісара ООН з прав людини утримуватися від незбалансованих політичних оцінок обшуків у культових спорудах та монастирях афілійованої з Російською православною церквою.

"Україна демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку", написав речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

Він закликав ООН утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах.

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив листа представникам російської церкви про розірвання договору оренди. Ті мають звільнити будівлі і споруди до 29 березня.

Під час перевірки Києво-Печерської лаври було виявлено низку порушень договору оренди, укладеного з Української православною церквою Московського патріархату.

Ці порушення можуть бути підставою для розірвання договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.