Пенсія з червня 2024 року: що зміниться для українців

Пенсія з червня 2024 року: що зміниться для українців

У травні 2024 року в Україні не відбулося масового підвищення пенсій, незважаючи на анонси в деяких ЗМІ.

Однак, експерт із пенсійної справи Сергій Коробкін зазначає, що Пенсійний фонд почав заднім числом індексувати пенсії деяким людям, які у березні нічого не отримали.

"Зокрема, частини пенсіонерів, які вийшли на пенсію у 2020 році у травні поточного року, додали по 100 грн та здійснили виплату боргу за квітень та березень", - розповідає Коробкін.

Експерт також говорить про неправильне обчислення та індексацію більшості пенсій, призначених після 2017 року, і обіцяє розповісти про це в одному із найближчих відео.

Щодо перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів, то він здійснюється з 1 квітня, але доплату за квітень та травень разом із новим розміром пенсії буде виплачено у червні.

Отделение ПФУ в Киеве

"Застерігаю від великих очікувань. Торік із 2,7 млн ​​працюючих пенсіонерів пенсія збільшилася фактично у 400 тисяч. Це десь кожен шостий, кожен сьомий пенсіонер. А середній розмір підвищення становив 220 грн", - зазначає Коробкін.

Експерт наголошує, що навіть тим, кому такий перерахунок роблять, загальний розмір пенсії може залишитись без змін. "Це не якась надбавка від держави, а автоматичний перерахунок пенсії за час, який людина додатково відпрацювала протягом останніх двох років", - пояснює він.

Крім того, Коробкін звертає увагу на ситуацію із переселенцями, які не пройшли ідентифікацію.

За його словами, у Пенсійному фонді зазначили, що виплата відновлюється після проходження ідентифікації, але деякі, хто пройшов її повторно у квітні, на травень нарахування пенсії все одно не отримали. Таким особам виплату обіцяють здійснити у червні.

Цікавим наглядом експерт вважає той факт, що у березні на виплату пенсій витратили 62,1 млрд грн, а у квітні лише 60,5 млрд грн.

"І мені здається, що ці 1,6 млрд грн вдалося заощадити саме на тих, хто не пройшов ідентифікацію", - припускає Коробкін.

У Пенсійному фонді також назвали середній розмір зарплати за перші три місяці 2024 року, з якої сплачено страхові внески. У січні вона становила 14 974,56 грн, у лютому 15 267,6 грн та у березні 15 443,98 грн, що в середньому на 2 тисячі більше, ніж торік.

Щодо пенсійної реформи, то міністр соцполітики Оксана Жолнович зазначає, що робота над нею продовжується, незважаючи на те, що депутати провалили у квітні голосування за накопичувальну пенсійну систему.

Про терміни запровадження анонсованої ще восени минулого року бальної системи міністр не повідомила.

"Ми плануємо подавати пакет законодавчих змін", - цитує Жолнович Сергій Коробкін, зазначаючи, що анонс був ще у вересні 2023 року, а проект остаточно досі не з'явився.

Читайте також: