Пенсійні виплати можуть заарештувати за борги: юристи роз'яснили нюанси

Пенсійні виплати заарештовані через борги
Пенсійні виплати заарештовані через борги

Фахівці з "Юридичного порадника для ВПО" повідомили, у якому разі можуть заарештувати пенсійні виплати.

Багато українців турбує питання про збереження своїх пенсій та можливих обмеженнях на їх одержання. Деякі громадяни, які мають борги, можуть стикнутися з проблемою арешту майна та рахунків.

Зараз в Україні через воєнний стан діє особливий порядок щодо стягнення коштів з пенсій та стипендій. Але є винятки. Це стягнення аліментів, компенсації шкоди від кримінального правопорушення та боржників, по яких є громадяни РФ.

Стосовно інших зобов'язань, наприклад, кредитних договорів, стягнення може бути замоволено, не дивлячись на військовий стан.

У випадку, якщо арешт на пенсійні виплати все ж таки накладений, юристи рекомендують звернутися до виконавця з заявою про зняття арешту, долучивши до неї довідку/витяг з банку, що на рахунок надходить пенсія.

Важливо відзначити, що існують особливі правила стягнення на пенсію, а саме можуть бути стягнуті трохи більше 20% від розміру пенсії на місяць. У разі, якщо пенсія є єдиним джерелом існування, розмір стягнення може бути ще меншим, але важливо, щоб пенсіонер отримував прожитковий мінімум.

Проте іноді споживачі накопичують велику суму боргів за комунальні послуги.

Читайте також: кому мають виплатити 10 пенсій одразу.

Читайте також