Перестрілка у Чечні: ISW пояснив "жорстку" реакцію Кадирова

Голова Республіки Чечня Рамзан Кадиров може бути стурбований стабільністю свого авторитарного правління.

Про це свідчить його демонстративна відповідь на напад на поліцейську дільницю у чеченському Гудермесі, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Кадиров стверджував, що чеченська влада вбила двох невідомих, які намагалися здійснити напад у Гудермесі в ніч на 28 березня. А російські джерела оприлюднили відеозапис, який нібито показує, як двоє чоловіків стріляють у місцевий відділ поліції.

Аналітики у новому звіті нагадали, що університет спецвійськ Кадирова знаходиться в Гудермесі. Хоча невідомо, чи пов'язаний напад з цим закладом. Кадиров опублікував кадри, на яких він, його 15-річний син і оточення чеченських чиновників і силовиків відвідують місце нападу та оглядають понівечені тіла нападників.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Імовірно, Кадиров мав здійснити цей демонстративний огляд тіл, щоб підвищити свій імідж сильної людини. І дати сигнал чеченцям, що будь-яка форма внутрішнього опору його правлінню буде усунена. Той факт, що відповідь Кадирова на атаку була настільки негайною та жорстокою, свідчить про те, що він стурбований потенціалом внутрішнього опору в Чечні, який може підірвати його авторитарне правління автономною республікою", пояснили в ISW.

Там нагадали, що 13 березня Кадиров зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним. На думку аналітиків, ймовірно для того, щоб підвищити актуальність Чечні в російській політичній і військовій сфері.

ISW вважає, що Путін може скористатися побоюваннями Кадирова щодо того, що він впаде в немилість, щоб натиснути на нього, аби той збільшив роль чеченських бойовиків у війні проти України.

Кадиров, ймовірно, бачить будь-які ознаки внутрішньої нестабільності в Чечні як загрозу подальшій прихильності Путіна.

Рамзан Кадиров нещодавно заявляв про плани створити власну приватну військову компанію і вербує бойовиків так званої ДНР до лав своєї армії.

Також чеченський диктатор посилює свій вплив на тимчасово окупованих територіях України.