Пилова буря в Україні: Укргідрометцентр назвав офіційну причину

Пілова буря в Україні: офіційна причина
Пілова буря в Україні: офіційна причина

Станом на ранок 30 вересня в Каспійській низовині спостерігається пилова буря та високе запилення повітря. Через перенесення повітря вітром з південного сходу, пил у вигляді найдрібніших часточок переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери, повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

Цей дрібний пил осідає в Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Також частково він потрапляє до Черкаської та Кіровоградської областей. Місцева сухість земної поверхні додає місцеві пилинки та часточки ґрунту, ускладнюючи ситуацію з запиленням, - йдеться в повідомленні.

Пилові бурі триватимуть до п'ятниці, коли напрям вітру зміниться на південний та західний. Внаслідок цього, пил потраплятиме до України хвилями, і видимість та якість повітря чергуватимуться з покращенням.

У Київській області пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде меншою. Однак для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися також через переміщення оксиду вуглецю з північного сходу за межі України, яке очікується 1 жовтня.

Нагадаємо, що піщана буря охопила декілька міст України, включаючи Харків, Дніпро, Полтаву, Луганську та Донеччину.

Як повідомлялося раніше, в кількох областях України випав сніг, зокрема в Закарпатській та Івано-Франківській областях. Сніг помітили на Драгобраті, під Петросом та на Пожижевській полонині.

Читайте також