Полонений правозахисник Буткевич повідомив, що окупанти погрозами тортур змусили визнати провину

Українського правозахисника Максима Буткевича відхилили касаційну скаргу, і йому залишили вирок на 13 років у Луганську. Він був звинувачений у пострілі з гранатомету по житловому будинку, в результаті чого постраждали дві жінки. Про це повідомляє російське видання "Медіазона".

«Мені сказали, що якщо я погоджуся (зі звинуваченнями), то після засудження мене в обміняють на військовополоненого російського солдата. В якості інших аргументів мені загрожували фізичним насильством. Деякі методи мені показали», - заявив Буткевич.

Верховний суд РФ підтвердив вирок Буткевичу.

Максим Буткевич є учасником Революції на граніті, викладачем Києво-Могилянської Академії, журналістом, співзасновником Zmina та "Громадського радіо", координатором "Ресурсного центру допомоги вимушеним переселенцям" і учасником Комітету солидарності з заручниками Кремля та проєкту "Без кордонів".

Він долучився до війська ще під час вторгнення Росії, але потрапив у полон у червні 2022 року в Луганській області.

Буткевичу сфабрикували звинувачення в суворому поводженні з цивільним населенням, і його засудили на 13 років.

Нагадаємо, що після апеляційного суду 22 серпня 2023 року Максим Буткевич зникав, але потім стало відомо, що він перебуває в колонії в Красному Лучі на окупованій території Луганської області.

У липні 2022 року Максим Буткевич потрапив у полон російських загарбників у районі Золотого і Гірського.