Польща заблокувала в ЄС 18 мільярдів для України - ЗМІ

Країни-члени ЄС провалили голосування за виділення 18 млрд євро допомоги для України. Все через те, що Польща відмовилася підтримати пакетну угоду.

Про це повідомили одразу 4 дипломати ЄС виданню Politico. Вони висловили глибоке розчарування через це.

Як відомо, 14 грудня країни-члени ЄС мали ухвалити пакет документів, серед яких:

- допомога Україні,

- план витрат Угорщини в межах фонду відновлення ЄС після пандемії,

- рішення про заморожування 6,3 млрд євро для Будапешта,

податкова реформа.

Саме останній документ і став каменем спотикання. Претензії Польщі стосуються саме останнього пункту встановлення мінімальної ставки податку на прибуток великих корпорацій в розмірі 15%.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Голосування за пакетну угоду призначили на 14 грудня, 17:00. Але згодом на прохання Польщі його посунули на 20:00. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, чия країна є головою Ради ЄС, понад 11 годин переконував свого польського колегу Матеуша Моравецького піти на поступки, але результату це не дало.

Є велике розчарування в тому, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок, сказав виданню один із дипломатів ЄС.За словами дипломатів, очікується, що Моравецький тепер винесе це питання на зустріч лідерів ЄС у четвер у Брюсселі, хоча формально це питання не внесено до порядку денного.

Депутати Європарламенту схвалили регламент, який дозволяє перерахувати пакет підтримки в розмірі 18 млрд євро Україні після того, як Угорщина наклала вето на початкову пропозицію.

Європейська комісія 9 листопада запропонувала безпрецедентний пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

Однак через вето Угорщини в пропозицію довелося внести правки, тому її розглядають повторно.