Польща запроваджує зміни, які сприятимуть кар'єрному зростанню іноземців

Польща заохочуватиме іноземних працівників подавати заяви про дозвіл на тимчасове чи постійне проживання у цій країні (т.зв. «карту побуту»). Це обмежує бюрократію, і навіть ліквідує бар'єри для кар'єрного зростання трудових мігрантів.

Про це інформують експерти ринку праці, коментуючи поправки до низки законів, ухвалених 17 листопада Сеймом нижньою палатою польського парламенту.

Знайти роботу за кордоном ви можете на сайті - layboard.com

За неофіційними даними, сьогодні у Польщі загалом проживає та працює понад 1,5 млн громадян України. Але лише 294 тис. із них є власниками «карт перебування»: 2/3 має карти тимчасового проживання, а кожен п'ятий постійного.

Досі трудові мігранти неохоче подавали документи на «карти перебування» через заплутаність правил, цілу низку бюрократичних вимог та тривалий час розгляду легальних документів у польських управліннях, що сягало навіть кількох років.

Однак поправки, підтримані Сеймом, передбачають, зокрема, обмеження бюрократичних вимог від іноземця, який подаватиме прохання про дозвіл на тимчасове чи постійне проживання у Польщі. Зокрема, заявник не вимагатиме залучення до переліку документів умови оренди житла у Польщі чи права власності на квартиру. Підтвердити своє соціальне забезпечення громадянин України зможе, надаючи лише договір працевлаштування із зазначеною заробітною платою, яка має бути не меншою за мінімальну зарплату в Польщі.

Зміна займаної іноземцем посади

Крім того, польська влада внесла «зміну займаної іноземцем посади» до переліку обставин, які не вимагають від іноземця зміни (видачі нового) посвідки на проживання та роботу в Польщі.

Відсутність необхідності наново подавати документи при зміні посади зі збільшенням зарплати значно покращує шанси громадян України на кар'єрне зростання в польських компаніях, підвищує мотивацію, дає можливість прискорення професійного розвитку, а отже, і зарплати.

Закон про іноземців

Також поправки до Закону про іноземців встановлюють чіткі 60-денні терміни розгляду питання надання дозволу на тимчасове проживання (карти перебування). На думку експертів, запровадження двомісячного терміну розгляду справ це дуже важливе нововведення, оскільки воно дає шанс на те, що тривале очікування на рішення польських чиновників нарешті залишилося в минулому.

Прийняті польським Сеймом нововведення

Додамо, що прийняті польським Сеймом нововведення передбачають, зокрема, подовження з 6 до 24 місяців терміну, протягом якого громадяни шести країн, зокрема України, можуть працювати у Польщі без дозволу на підставі декларації про доручення роботи (т.зв. освячення»).

За схвалені Сеймом поправки ще має проголосувати Сенат найвища палата польського парламенту, після чого документ надійде на підпис президента Польщі. Швидше за все, нові правила почнуть діяти вже в першому кварталі 2022 року.