Головна

Порошенко нагадав українцям, що трапилося хорошого з ними сім років тому

Порошенко з ностальгією про минуле

Україна святкує 7-річчя безвізового режиму з ЄС

Сьогодні минає 7 років з дня, коли Україна змогла домогтися безвізового режиму з Європейським союзом. Про це нагадав п'ятий президент нашої країни Петро Порошенко.

За його словами, безвіз не просто спрощення перетину кордону або відсутність черг у візових центрах. Це про свободу, гідність та європейський вибір.

Порошенко згадав день, коли Європарламент ухвалив рішення надати Україні безвізовий режим. Тоді багато українців вперше побачили Європу, а Європа - їх, українців. Мільйони наших співвітчизників встигли скористатися безвізом до початку пандемії COVID-19. Також безвізовий режим допоміг врятувати життя багатьом українцям, яких прийняла і прихистила Європа.

За словами Порошенка, безвіз став символом свободи та відкритості. Це була стратегічна мета, яка поклала край багатовекторності та створила умови для незворотньої європейської інтеграції України.

Варто нагадати, що Росія припинила дію угоди про безвізові поїздки громадян Росії та України. Це стало відомо 30 жовтня 2023 року. Документ, який втратив чинність з 1 січня 2023 року, був підписаний 16 січня 1997 року.

Також з'явилася інформація про можливість перегляду безвізового режиму із Грузією після ухвалення закону про іноземних агентів. Посол Євросоюзу в Грузії Павел Герчинський зазначив, що всі варіанти на столі і лібералізація візового режиму з Грузією залежить від дотримання певних умов.

Читайте також: