Посол Рябікін: Україна хоче почути більш чітку позицію Китаю щодо російської агресії

Усі внутрішні та зовнішні фактори сприяють тому, що як Україна, так і Євросоюз намагаються випереджати Китай щодо його ставлення до російсько-української війни. Про це розповів посол України в Китаї Павло Рябкін у своєму інтерв'ю для проекту "Главком".

Рябкін зазначив, що головною метою є впливати на Кремль, щоб кінець війни та відновлення територіальної цілісності України стали реальністю. Важливо, щоб Пекін зайняв ясну позицію щодо цього конфлікту, оскільки від цього залежатиме його подальший розвиток і торговельно-економічні відносини з ним, так як ЄС вже запровадив обмеження для китайських компаній.

Додатково, посол розповів, що 11% європейських компаній, що працюють в Китаї, вже змінили напрям своїх інвестицій через ці обмеження та звернули свою увагу на інші країни. Рябкін зазначив, що Китай є одним з найбільших світових імпортерів енергоресурсів та продовольчих товарів, а після зняття протипандемічних обмежень активно вирішує проблеми зростання внутрішнього споживання, ділової активності та залучення іноземних інвестицій.

Рябкін також поділився важливими фактами про вплив санкцій на стосунки між Росією і Індією, а також Китаєм. Він розповів, що завдяки антиросійським санкціям, Індія та Китай мають доступ до дешевих енергоресурсів та великі запаси нафти. Китайські компанії заощадили мільярдні суми завдяки низьким цінам на російську нафту. Однак, Рябкін підкреслив, що єдиним способом вплинути на китайські компанії щодо співпраці з Росією є застосування санкцій.

Загалом, дипломати відзначають, що від визначення позиції Китаю щодо російсько-української війни значною мірою залежатиме подальший розвиток його економічних відносин з Україною, ЄС та іншими країнами. Стосунки між Росією та Китаєм, в свою чергу, будуть чинити вплив на геополітичну ситуацію в світі, в тому числі й на Захід, а тому важливо намагатися попередити створення нових альянсів, як от "Росія-Іран-Китай".