Посол Рябікін: Війна в Україні стала проблемою для китайських інтересів у ЄС

Україна та Китай є стратегічними партнерами та зацікавлені у розвитку стабільних та передбачуваних відносин. Таку думку висловив посол України в Китаї Павло Рябікін у своєму інтерв'ю для «Главкому».

Рябікін зазначив, що реакція Китаю на повномасштабний вторгнення російської армії в Україну становить проблему для китайських інтересів у Євросоюзі. За його словами, європейські партнери настоюють на тому, щоб Китай посилив свою позицію щодо війни Росії проти України.

Тим не менш, Рябікін зазначив, що наразі Китай не виявляє змін у своєму підході до конфлікту між Росією та Україною.

Він також зазначив, що незабаром відбудеться саміт ЄС-КНР, на якому будуть обговорюватися важливі питання, включаючи реагування Китаю на агресію РФ та його участь у процесі мирного врегулювання конфлікту.

Зауважимо, що як Україна, так і Євросоюз вже давно вимагають від Китаю більш жорсткої позиції щодо конфлікту між Росією та Україною. Рябікін вважає, що, можливо, застосування санкцій щодо великих китайських компаній може змусити їх змінити свою політику щодо співробітництва з Росією.

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова, світ знаходиться в турбулентному стані, і ми все частіше почуваємо про настання нового світового порядку. Він застерігає, що якщо світ зараз не зупинить Росію, то Захід може стати перед повноцінним альянсом «Росія-Іран-Китай», в який можуть вступити деякі європейські країни.