Постачання зброї до РФ: президент ПАР прийняв рішення

ПАР вирішила провести розслідування через ризики впливу на міжнародні відносини країни.

Зокрема, президент країни Сиріл Рамафоса вирішив створити комісію для перевірки інформації про поставки зброї до Росії. Про це повідомляє The Guardian.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Президент вирішив провести розслідування у зв'язку із серйозністю звинувачень, ступенем суспільного інтересу та впливом цього питання на міжнародні відносини Південної Африки", йдеться у заяві.

Раніше лідер ПАР відреагував на заяву посла США Рубена Брігеті про постачання зброї росіянам. На думку американського дипломата, на борт російського корабля, який пришвартувався до військово-морської бази у Саймонстауні у західній частині Кейптауна у грудні минулого року, завантажили зброю з ПАР.

Такі звинувачення викликали дипломатичний конфлікт між США, ПАР та Росією та поставили під сумнів нейтральну позицію ПАР щодо війни в Україні.

Представники президента ПАР Сіріла Рамафоси висловили розчарування заявами США про передачу Росії зброї і охарактеризували такі заяви як "голослівні". Там зазначили, що такі заяви підривають "дух співробітництва та партнерства" між країнами.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом ПАР Сірілом Рамафосою.

Останній поінформував про намір приїхати до України у складі місії від кількох африканських країн. Про це в коментарі "РБК-Україна" розповів спікер президента Сергій Никифоров.

За його словами, президент України привітав таку мирну ініціативу.